22 nov 2013 11:13

23 jan 2015 14:19

Överklagar dråpdom

Dömdes för dråp av Risto Keskisarja - hävdar nödvärn

Den 43-årige man som på fredagen dömdes till sju års fängelse för att ha tagit livet av Mariestadsbon Risto Keskisarja kommer att överklaga.
- Han är besviken, säger advokat Hans Östberg, som ytterst hoppas på ett frikännande i hovrätten.

Det är helt klarlagt att det var den nu dömde 43-årige mannen som kvällen den 20 juni knivhögg Risto Keskisarja till döds utanför hans bostad på Verkstadsgatan i centrala Mariestad. Skaraborgs tingsrätt dömer 43-åringen för dråp och påföljden blir sju års fängelse. Han ska betala betala 60 000 kronor i skadestånd till offrets dotter.

43-åringen har erkänt att det var han som knivhögg Keskisarja. Han hävdar dock att han gjorde det av nödvärn för att skydda sig och de kamrater som var på plats vid det bråk som var upprinnelsen till knivhugget. Därför vill han bli frikänd, eller i vart fall få brottsrubriceringen ändrad till grov misshandel och vållande till annans död och därmed få ett sänkt straff.

Skaraborgs tingsrätt hade att väga mellan två versioner av händelseförloppet för att komma till rätt slutsats om brottsrubricering och påföljd. Ett vittne, som såg hela förloppet från cirka 30 meters håll, upplevde att de tre män som hoppat ur bilen hade läget under kontroll, medan Keskisarja var ensam och obeväpnad. Han berättade för tingsrätten hur 43-åringen studsade fram mot Keskisarja medan denne var passiv, högg honom i bröstet och sedan försökte flyga på honom fler gånger. Obduktionen visade att kniven trängde in i övre delen av bröstet, mellan revbenen, genom vänster lunga och in i hjärtat.

43-åringen uttryckte å sin sida under rättegången att han var livrädd för vad Keskisarja kunde göra mot honom och hans kamrater. Han hävdade att han hade huggit med kniven för att värja sig mot en attack.

I sin dom sätter dock tingsrätten större tilltro till ögonvittnet. Någon rätt till nödvärn ser de inte, utan konstaterar i stället att gärningen tycks ha varit en reaktion på Keskisarjas kränkande och tidigare aggressiva beteende.

Tingsrätten anser det inte bevisat att 43-åringen skulle ha haft ett direkt uppsåt att döda, däremot att han förhöll sig helt likgiltig till utgången av knivhugget. Han lämnade platsen utan att varken hjälpa offret eller ringa efter ambulans. Ett sådant agerande jämställs i lagen med uppsåt.

När det gäller straffvärdet, sju års fängelse, tar tingsrätten hänsyn till att gärningen provocerats fram och föregåtts av kränkande beteende och även visst fysiskt våld från offrets sida.

Det står redan nu klart att domen kommer att överklagas.

- Han är besviken, sammanfattar advokat Hans Östberg den dömdes reaktion.

- Vi tycker inte att tingsrätten har besvarat de invändningar han hade till att det skulle vara dråp. Det finns frågetecken kvar, säger han.

Det är helt klarlagt att det var den nu dömde 43-årige mannen som kvällen den 20 juni knivhögg Risto Keskisarja till döds utanför hans bostad på Verkstadsgatan i centrala Mariestad. Skaraborgs tingsrätt dömer 43-åringen för dråp och påföljden blir sju års fängelse. Han ska betala betala 60 000 kronor i skadestånd till offrets dotter.

43-åringen har erkänt att det var han som knivhögg Keskisarja. Han hävdar dock att han gjorde det av nödvärn för att skydda sig och de kamrater som var på plats vid det bråk som var upprinnelsen till knivhugget. Därför vill han bli frikänd, eller i vart fall få brottsrubriceringen ändrad till grov misshandel och vållande till annans död och därmed få ett sänkt straff.

Skaraborgs tingsrätt hade att väga mellan två versioner av händelseförloppet för att komma till rätt slutsats om brottsrubricering och påföljd. Ett vittne, som såg hela förloppet från cirka 30 meters håll, upplevde att de tre män som hoppat ur bilen hade läget under kontroll, medan Keskisarja var ensam och obeväpnad. Han berättade för tingsrätten hur 43-åringen studsade fram mot Keskisarja medan denne var passiv, högg honom i bröstet och sedan försökte flyga på honom fler gånger. Obduktionen visade att kniven trängde in i övre delen av bröstet, mellan revbenen, genom vänster lunga och in i hjärtat.

43-åringen uttryckte å sin sida under rättegången att han var livrädd för vad Keskisarja kunde göra mot honom och hans kamrater. Han hävdade att han hade huggit med kniven för att värja sig mot en attack.

I sin dom sätter dock tingsrätten större tilltro till ögonvittnet. Någon rätt till nödvärn ser de inte, utan konstaterar i stället att gärningen tycks ha varit en reaktion på Keskisarjas kränkande och tidigare aggressiva beteende.

Tingsrätten anser det inte bevisat att 43-åringen skulle ha haft ett direkt uppsåt att döda, däremot att han förhöll sig helt likgiltig till utgången av knivhugget. Han lämnade platsen utan att varken hjälpa offret eller ringa efter ambulans. Ett sådant agerande jämställs i lagen med uppsåt.

När det gäller straffvärdet, sju års fängelse, tar tingsrätten hänsyn till att gärningen provocerats fram och föregåtts av kränkande beteende och även visst fysiskt våld från offrets sida.

Det står redan nu klart att domen kommer att överklagas.

- Han är besviken, sammanfattar advokat Hans Östberg den dömdes reaktion.

- Vi tycker inte att tingsrätten har besvarat de invändningar han hade till att det skulle vara dråp. Det finns frågetecken kvar, säger han.

  • Stefan Östman