13 nov 2013 06:00

23 jan 2015 14:27

LUCIAKANDIDAT 3: Ida Johansson

Fotbollstjejen som cyklar och sjunger

Fotbollsspelare, körsångerska och cyklist. Variationen i Ida Johanssons liv är svårslagen.
– Nu satsar jag på fotbollen, men cykling och sång kommer alltid att finnas i mitt liv, säger hon.

Ida Johansson är uppvuxen i en sportintresserad familj med flera tävlingscyklister i släkten. Som liten såg hon många cykeltävlingar och än i dag samlas familjen framför tv:n under Tour de France. I de yngre tonåren satsade hon på cykel, men det blev ensamt för Ida som var van lagsportare.

– Jag saknade gemenskapen i fotbollen som var mitt andra intresse. Därför valde jag att fokusera på fotbollen, berättar Ida och konstaterar att hon tog rätt beslut eftersom hon ändå har fortsatt cykla på egen hand.

Inga krav

Fotbollsintresset väcktes vid fem års ålder då de flesta barn i Ullervad spelade fotboll. Nu spelar hon matcher och tränar med laget, Jula BK, flera dagar i veckan. Hon vill spela fotboll även i framtiden, men har inga krav på att det måste gå bra.

– Jag kör på så länge jag tycker det är roligt så får jag se hur långt det räcker. Det bästa med fotboll är känslan när jag vinner en närkamp och hela laget hejar på, säger en leende Ida.

Också ett lag

Ett tredje intresse i Idas liv är musik. Hon spelade klarinett i många år och har sjungit i kör sedan barnsben.

– Körsång är ett stort intresse, där är man också som ett lag, precis som i fotbollen, säger hon.

Just nu går Ida första året på samhällsprogrammet och i framtiden vill hon resa, jobba som volontär och utbilda sig till polis.

Ida Johansson är uppvuxen i en sportintresserad familj med flera tävlingscyklister i släkten. Som liten såg hon många cykeltävlingar och än i dag samlas familjen framför tv:n under Tour de France. I de yngre tonåren satsade hon på cykel, men det blev ensamt för Ida som var van lagsportare.

– Jag saknade gemenskapen i fotbollen som var mitt andra intresse. Därför valde jag att fokusera på fotbollen, berättar Ida och konstaterar att hon tog rätt beslut eftersom hon ändå har fortsatt cykla på egen hand.

Inga krav

Fotbollsintresset väcktes vid fem års ålder då de flesta barn i Ullervad spelade fotboll. Nu spelar hon matcher och tränar med laget, Jula BK, flera dagar i veckan. Hon vill spela fotboll även i framtiden, men har inga krav på att det måste gå bra.

– Jag kör på så länge jag tycker det är roligt så får jag se hur långt det räcker. Det bästa med fotboll är känslan när jag vinner en närkamp och hela laget hejar på, säger en leende Ida.

Också ett lag

Ett tredje intresse i Idas liv är musik. Hon spelade klarinett i många år och har sjungit i kör sedan barnsben.

– Körsång är ett stort intresse, där är man också som ett lag, precis som i fotbollen, säger hon.

Just nu går Ida första året på samhällsprogrammet och i framtiden vill hon resa, jobba som volontär och utbilda sig till polis.

  • Jennie Hilli Sjöqvist

Ida Johansson

Ålder: 16 år

Bor: Bengtstorp utanför Ullervad.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster Vilma.

Gör: Spelar fotboll och umgås med vänner.

Godaste julmaten: Köttbullar.