12 nov 2013 06:00

23 jan 2015 14:27

LUCIAKANDIDAT 2: Amanda Bergheden

Nära till natur och skratt

Amanda Bergheden satt på hästryggen första gången när hon bara var två år gammal. Hon bor på en gård i Lugnås och hon sticker ut lite från ungdomsmassan.

Amanda Bergheden älskar nämligen att bo på landet. Hon gillar närheten till naturen, lugnet – och mer än något annat älskar hon hästar. Amanda gillar fart och fläkt samt överraskningar och till hennes fördel kan hästar bjuda på båda.

– Hästar är såpass stora djur så man kan inte bestämma helt och hållet över dem. De har lite egen vilja, vilket gör dem oförutsägbara och det är spännande tycker jag. Det är också roligt att jag får göra något tillsammans med hästen. Den blir nästan som en bästa vän.

Hon ägnar vanligtvis tre till fyra dagar i veckan till ridningen men eftersom hon just nu letar häst blir det lite mindre. Det tar i vanliga fall väldigt mycket av hennes tid och nu när hon inte har en egen häst, hinner hon med många andra saker. Som att hjälpa sin pappa mer med gården, springa och gå i skogarna kring tomten samt plugga. Hon tycker att det är extra skoj när hon får åka lite traktor också.

Så klart finns det nackdelar med att bo på landet också, som att hon inte kan ta sig dit hon vill precis när hon vill. Även om föräldrarna oftast ställer upp och skjutsar.

Amanda älskar nästan allt nytt, både nya saker att göra och nya människor. Hon tycker också mycket om mat och speciellt kul är det när man får smaka just något nytt.

Hon tycker också om att sjunga och där är det också roligt med en ny låt, det blir som en ny utmaning. Utöver det är Amanda oftast glad och väldigt sprallig.

– Min förebild är Carina Berg, hon är alltid glad och go!

Amanda Bergheden älskar nämligen att bo på landet. Hon gillar närheten till naturen, lugnet – och mer än något annat älskar hon hästar. Amanda gillar fart och fläkt samt överraskningar och till hennes fördel kan hästar bjuda på båda.

– Hästar är såpass stora djur så man kan inte bestämma helt och hållet över dem. De har lite egen vilja, vilket gör dem oförutsägbara och det är spännande tycker jag. Det är också roligt att jag får göra något tillsammans med hästen. Den blir nästan som en bästa vän.

Hon ägnar vanligtvis tre till fyra dagar i veckan till ridningen men eftersom hon just nu letar häst blir det lite mindre. Det tar i vanliga fall väldigt mycket av hennes tid och nu när hon inte har en egen häst, hinner hon med många andra saker. Som att hjälpa sin pappa mer med gården, springa och gå i skogarna kring tomten samt plugga. Hon tycker att det är extra skoj när hon får åka lite traktor också.

Så klart finns det nackdelar med att bo på landet också, som att hon inte kan ta sig dit hon vill precis när hon vill. Även om föräldrarna oftast ställer upp och skjutsar.

Amanda älskar nästan allt nytt, både nya saker att göra och nya människor. Hon tycker också mycket om mat och speciellt kul är det när man får smaka just något nytt.

Hon tycker också om att sjunga och där är det också roligt med en ny låt, det blir som en ny utmaning. Utöver det är Amanda oftast glad och väldigt sprallig.

– Min förebild är Carina Berg, hon är alltid glad och go!

  • Kira Kmety

Amanda Bergheden

Ålder: 16 år

Bor: Lugnås

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Gör: Läser media på De La Gardiegymnasiet.

Godaste julmaten: ”Vi brukar ha potatisgratäng så det är min favorit på vårt julbord men om jag ska ta något mer traditionellt får det bli julmust!”