13 jun 2018 06:00

13 jun 2018 06:00

Konst och matkultur i bruksmiljö

RESEBREV

Mariestads konstförening var på studieresa till Fengersfors bruk i Åmåls kommun och Borgviks bruk i Grums kommun.

Både Fengersfors bruk och Borgviks bruk är mystiska, råa och vackra bruksmiljöer med en spännande historia. Nu är det konst och matkultur som tagit plats. Till Fengersfors kommer man via små krokiga vägar som slingrar sig fram i sjölandskapet. I Fengersfors driver Not quite – kollektivet verksamheten. Här ryms snickare, smeder, keramiker med flera hantverkare och konstnärer. Själva bruket ägs av Annie Rosenblad och här har hennes släkt drivit verksamhet i många år bland annat pappersbruk som lades ner i slutet av 1970.

I Borgviks sliperi har man förutom en White guide restaurang en stor ”konsthall” där man visar konst som kan köpas av dem som har stort konstintresse, tjock plånbok och stora väggar. Tack vare vattenkraften har det även här funnits ett järnbruk. I de livliga forsarna finns det nu kvar är en ståtlig ruin av en hytta med en mäktig grönska i bakgrunden. En naturskön plats med hus och broar i fint stenarbete.

Det är fantastiskt att ny verksamhet kan flytta in i våra gamla bruk, trots att de ligger lite avsides.

Både Fengersfors bruk och Borgviks bruk är mystiska, råa och vackra bruksmiljöer med en spännande historia. Nu är det konst och matkultur som tagit plats. Till Fengersfors kommer man via små krokiga vägar som slingrar sig fram i sjölandskapet. I Fengersfors driver Not quite – kollektivet verksamheten. Här ryms snickare, smeder, keramiker med flera hantverkare och konstnärer. Själva bruket ägs av Annie Rosenblad och här har hennes släkt drivit verksamhet i många år bland annat pappersbruk som lades ner i slutet av 1970.

I Borgviks sliperi har man förutom en White guide restaurang en stor ”konsthall” där man visar konst som kan köpas av dem som har stort konstintresse, tjock plånbok och stora väggar. Tack vare vattenkraften har det även här funnits ett järnbruk. I de livliga forsarna finns det nu kvar är en ståtlig ruin av en hytta med en mäktig grönska i bakgrunden. En naturskön plats med hus och broar i fint stenarbete.

Det är fantastiskt att ny verksamhet kan flytta in i våra gamla bruk, trots att de ligger lite avsides.

  • Eva Ericson