30 aug 2017 11:17

30 aug 2017 11:17

Tur med vädret ännu en gång

RESEBREV

En varm och svag vind och lagom mycket sol bidrog till att de 55 resenärerna från föreningen Hjärtlung Norra Skaraborg fick en härlig bussresa till Kållandsö.

Destinationen för den första anhalten var Läckö strand på den östra sidan av Kållandsö efter knappt två timmars busstur. Stället är i dag en restaurang, café, vandrarhem och camping. Där intog resenärerna sitt förmiddagsfika bestående av kaffe och hembakat ekologiskt tilltugg. Börje Svärd som var med på resan berättade att han fram till i slutet av 1970-talet arbetat 19 somrar på sommarkollot som Johannesberg hade för de barn som inte kunde åka hem. För honom blev besöket en nostalgisk återkomst och för oss andra en angenäm bekantskap med en kunnig guide.

Färden gick så småningom vidare till nästa anhalt – Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Huset är en symbolisk gåva till kronprinsessan Victoria på hennes 30-årsdag.

Därifrån gick resan vidare till Läckö Golfklubb, som är belägen på Tranebergs säteri, cirka en mil från Läckö Slott och Spiken. Där intogs lunchen. Sista anhalten på resan var naturligtvis Spikens fiskehamn. Vänern med Nordeuropas största insjöfiskehamn har med alla förändringar som skett under de senaste 30-åren gjort området attraktivt för alla att strosa runt i och för att göra sina besök i fiskebodar, små butiker.

Destinationen för den första anhalten var Läckö strand på den östra sidan av Kållandsö efter knappt två timmars busstur. Stället är i dag en restaurang, café, vandrarhem och camping. Där intog resenärerna sitt förmiddagsfika bestående av kaffe och hembakat ekologiskt tilltugg. Börje Svärd som var med på resan berättade att han fram till i slutet av 1970-talet arbetat 19 somrar på sommarkollot som Johannesberg hade för de barn som inte kunde åka hem. För honom blev besöket en nostalgisk återkomst och för oss andra en angenäm bekantskap med en kunnig guide.

Färden gick så småningom vidare till nästa anhalt – Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Huset är en symbolisk gåva till kronprinsessan Victoria på hennes 30-årsdag.

Därifrån gick resan vidare till Läckö Golfklubb, som är belägen på Tranebergs säteri, cirka en mil från Läckö Slott och Spiken. Där intogs lunchen. Sista anhalten på resan var naturligtvis Spikens fiskehamn. Vänern med Nordeuropas största insjöfiskehamn har med alla förändringar som skett under de senaste 30-åren gjort området attraktivt för alla att strosa runt i och för att göra sina besök i fiskebodar, små butiker.

  • Björn Jansson