23 aug 2017 11:17

23 aug 2017 11:17

Hjärt-lung besökte kyrka med anor

RESEBREV

Andra halvan av verksamhetsåret för föreningen Hjärt Lung Norra Skarborg har inletts. I strålande väder företogs för en tid sedan ett studiebesök med efterföljande våffelkallas.

Resan som företogs gjordes med bil till Älgarås kyrka, där de 48 medlemmarna fick lyssna till historien om kyrkan, dess inventarier och de minnesvärda målningarna i taket.

Kyrkan som tros ha varit en stavkyrka från börjar, har enligt uppgift anor från 1100-talet. Med andra ord från medeltiden. Kyrkan vi möter idag är som säkert alla förstår inte socknens första kyrka. Den nuvarande har byggts till i omgångar.

I kyrkorummet finns mycket intressant att beskåda. Inte minst inventarierna som dopfunten, Mariaskåpet, triumfkrucifixet, och en klocka med runskrift daterad till 1200-talet.

Målningarna i taket som härstammar från mitten på 1700-talet utgör scener ur Bibeln och utfördes av mäster Anders Broddesson, från Fredsberg.

Efter besöket i kyrkan gick färden till Herrefallet, där medlemmen Wivi-Anne Axelsson har sitt sommar ställe. Tillsammans med sina trogna köksmedarbetare från Sillsexan gräddades våfflor. Värdinnan slet sig loss en stund och förevisade sin omtalade trädgård, innan det åter var dags för henne och medhjälparna att servera kaffe. Underhållning bjöds också på i form av dragspelsmusik och sång av Gunnar Johansson.

Resan som företogs gjordes med bil till Älgarås kyrka, där de 48 medlemmarna fick lyssna till historien om kyrkan, dess inventarier och de minnesvärda målningarna i taket.

Kyrkan som tros ha varit en stavkyrka från börjar, har enligt uppgift anor från 1100-talet. Med andra ord från medeltiden. Kyrkan vi möter idag är som säkert alla förstår inte socknens första kyrka. Den nuvarande har byggts till i omgångar.

I kyrkorummet finns mycket intressant att beskåda. Inte minst inventarierna som dopfunten, Mariaskåpet, triumfkrucifixet, och en klocka med runskrift daterad till 1200-talet.

Målningarna i taket som härstammar från mitten på 1700-talet utgör scener ur Bibeln och utfördes av mäster Anders Broddesson, från Fredsberg.

Efter besöket i kyrkan gick färden till Herrefallet, där medlemmen Wivi-Anne Axelsson har sitt sommar ställe. Tillsammans med sina trogna köksmedarbetare från Sillsexan gräddades våfflor. Värdinnan slet sig loss en stund och förevisade sin omtalade trädgård, innan det åter var dags för henne och medhjälparna att servera kaffe. Underhållning bjöds också på i form av dragspelsmusik och sång av Gunnar Johansson.

  • Björn Jansson