19 jun 2017 10:25

19 jun 2017 10:25

Seniorer reste till västkusten

RESEBREV

Tisdagen den 13 juni på morgonen samlades 42 medlemmar från SPF Seniorerna för en tvådagarsresa till Tjörn och Orust.

Under resan berättade Lennart Daghed om Almöbron och den svåra olyckan 1980 som hände när fartyget Star Clipper rammade en av valvbågarna varvid hela mittendelen rasade ned. Den nya bron som byggdes upp är en kabelbro och kallas Tjörnbron.

Resan fortsatte till Klädesholmen där vi åt lunch. Här mötte vår guida upp och hon tog oss med runt ön och berättade om sillfiskets historia. Det var många som försörjde sig på sillfiske och man lärde sig koka tran på sillen som användes till lysolja, impregnering med mera. Resan fortsatte upp till Sundsby Säteri som ligger på Mjörn. Margareta Huitfeldt ärvde gården av sin mormor 1625 och flyttade dit tio år senare. Hon och maken Tomas Dyre fick tre barn som alla dog i unga år. Margareta blev änka vid 43 års ålder och blev en av Bohusläns mäktigaste kvinnor. Hon testamenterade sitt gods till stipendiestiftelse för att fattiga, unga bohuslänningar skulle få möjligheten att studera. Stiftelsen startade också Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Vi fortsatte till Stenungssund för middag och övernattning.

På onsdagen fortsatte resan mot Orust. Vår guide berättade om livet på ön där de flesta levde på fiske men även hade jordbruk vid sidan om. Vi åkte färja över till Malö och fortsatte till Flatön och Ängön. Här bodde Evert Taube flera somrar. Vi fortsatte mot Grundsund där vår guide berättande om inspelningen av serien Saltön. Nu lämnade vi Orust för att återvända till Mariestad.

Under resan berättade Lennart Daghed om Almöbron och den svåra olyckan 1980 som hände när fartyget Star Clipper rammade en av valvbågarna varvid hela mittendelen rasade ned. Den nya bron som byggdes upp är en kabelbro och kallas Tjörnbron.

Resan fortsatte till Klädesholmen där vi åt lunch. Här mötte vår guida upp och hon tog oss med runt ön och berättade om sillfiskets historia. Det var många som försörjde sig på sillfiske och man lärde sig koka tran på sillen som användes till lysolja, impregnering med mera. Resan fortsatte upp till Sundsby Säteri som ligger på Mjörn. Margareta Huitfeldt ärvde gården av sin mormor 1625 och flyttade dit tio år senare. Hon och maken Tomas Dyre fick tre barn som alla dog i unga år. Margareta blev änka vid 43 års ålder och blev en av Bohusläns mäktigaste kvinnor. Hon testamenterade sitt gods till stipendiestiftelse för att fattiga, unga bohuslänningar skulle få möjligheten att studera. Stiftelsen startade också Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Vi fortsatte till Stenungssund för middag och övernattning.

På onsdagen fortsatte resan mot Orust. Vår guide berättade om livet på ön där de flesta levde på fiske men även hade jordbruk vid sidan om. Vi åkte färja över till Malö och fortsatte till Flatön och Ängön. Här bodde Evert Taube flera somrar. Vi fortsatte mot Grundsund där vår guide berättande om inspelningen av serien Saltön. Nu lämnade vi Orust för att återvända till Mariestad.

  • Ewa Colliander