08 maj 2017 09:07

08 maj 2017 09:07

PRO Lugnås på utflykt till Lyrestad

RESEBREV

Onsdagen den 3 maj samlades 20 PRO-are i Lugnås för att bege sig på utflykt. Målet var Lyrestad. Solen sken och det var en av de första riktiga vårdagarna.

Resans första mål var MB-ladan hos Mats och Marita Harrysson. Mats Harrysson tog emot och berättade att han först samlat på Volvobilar men efter 1975 i stället börjat samla på Mercedes-Benz-bilar sedan han fått köpa en av Hugo Jacob Hamilton på Hjelmsäter. Det var en imponerande samling MB-bilar av olika årsmodeller och utseende han hade i sin lada. Och inte bara det, han samlade också på gamla möbler, amerikaklockor och andra väggur, små modellbilar och en mängd andra föremål. Jag fann i alla fall en bil som inte var en MB: det var en Panhard & Levasson från 1891! Mats tar ett frivilligt inträde men behåller inte inträdet själv – det går till behövande barn.

Därefter begav vi oss till nästa mål som var Hamnmagasinet vid Göta kanal. På Hamnmagasinet hälsades vi välkomna av värdinnan Elvy som berättade om Hamnmagasinets historia och om Lyrestads sockens hembygdsförening som äger magasinet och driver servering och utställningar. Där finns flera utställningar som vi tittade på: en telefonsamling, en handelsbod och på de övre våningarna finns en mängd bruksföremål från gamla tider från trakten.

Vi blev serverade kaffe och smörgåsar och vi avslutade den trevliga utflykten med att sitta vid kanalen och njuta av det vackra vädret och titta på båtarna som förberedde sig för en premiärtur den första dagen som kanalen var öppen för trafik.

Resans första mål var MB-ladan hos Mats och Marita Harrysson. Mats Harrysson tog emot och berättade att han först samlat på Volvobilar men efter 1975 i stället börjat samla på Mercedes-Benz-bilar sedan han fått köpa en av Hugo Jacob Hamilton på Hjelmsäter. Det var en imponerande samling MB-bilar av olika årsmodeller och utseende han hade i sin lada. Och inte bara det, han samlade också på gamla möbler, amerikaklockor och andra väggur, små modellbilar och en mängd andra föremål. Jag fann i alla fall en bil som inte var en MB: det var en Panhard & Levasson från 1891! Mats tar ett frivilligt inträde men behåller inte inträdet själv – det går till behövande barn.

Därefter begav vi oss till nästa mål som var Hamnmagasinet vid Göta kanal. På Hamnmagasinet hälsades vi välkomna av värdinnan Elvy som berättade om Hamnmagasinets historia och om Lyrestads sockens hembygdsförening som äger magasinet och driver servering och utställningar. Där finns flera utställningar som vi tittade på: en telefonsamling, en handelsbod och på de övre våningarna finns en mängd bruksföremål från gamla tider från trakten.

Vi blev serverade kaffe och smörgåsar och vi avslutade den trevliga utflykten med att sitta vid kanalen och njuta av det vackra vädret och titta på båtarna som förberedde sig för en premiärtur den första dagen som kanalen var öppen för trafik.

  • Agneta Bergeus