18 jul 2016 08:34

18 jul 2016 08:34

Pensionärer på Gotlandsresa

RESEBREV

Den 15 juni gav sig 35 glada SPF:are från Töreboda ut på äventyr. I Oskarshamn äntrade vi färjan och gled ut i den underbara solnedgången förbi Blå Jungfrun på väg mot Gotland.

Vi började med en promenad runt Visby ledda av en alldeles utmärkt guide. Vi såg Almedalen förstås, gamla apoteket, botaniska trädgården med sitt blommande näsduksträd och den vackra domkyrkan. Vi kämpade oss uppför den långa kyrktrappan och fick lön för mödan i form av en härlig utsikt över Visby. Därefter fick vi höra om gångna händelser vid den gamla galgbacken och vandringen avslutades vid Österport. Eftermiddagen ägnades åt shopping, museibesök på egen hand. Nästa dag gick färden söderut via Lojsta med sitt järnåldershus och sina gutefår, till en efterlängtad kaffetår i Vamlingbo prästgård där vi också fick se Lars Jonssons fina fågelmålningar. Efter ett besök i Kettelviks stenhuggeri fortsatte vi till Majstregården för lunch och visit hos Hoburgsgubben som för dagen hade gul näsa. På tillbakavägen såg vi Bottarvegården och fick lyssna till hur man levde där förr i världen. Fårö med sina raukar och karga stränder ville vi förstås också se och på vägen dit hann vi med ett besök vid Hångers källa där Den blomstertid nu kommer, diktades. Vår guide berättade också om Ingmar Bergmans liv på Fårö. Tillbaka på fastlandet besöktes Bungemuséet med sina 1600-, 1700- och 1800-talsgårdar. Sista dagen gick färden i strålande sol till Lummelundagrottorna där vi vågade oss genom vindlande gångar ner i underjorden och fick se fantastiska stallaktiter och stallagmiter och fick höra den spännande berättelsen om hur grottorna en gång upptäcktes av tre pojkar. Efter ett par timmars fri tid i Visby tog oss färjan tillbaka till fastlandet och snart var vi trötta men rätt nöjda hemma igen.

Vi började med en promenad runt Visby ledda av en alldeles utmärkt guide. Vi såg Almedalen förstås, gamla apoteket, botaniska trädgården med sitt blommande näsduksträd och den vackra domkyrkan. Vi kämpade oss uppför den långa kyrktrappan och fick lön för mödan i form av en härlig utsikt över Visby. Därefter fick vi höra om gångna händelser vid den gamla galgbacken och vandringen avslutades vid Österport. Eftermiddagen ägnades åt shopping, museibesök på egen hand. Nästa dag gick färden söderut via Lojsta med sitt järnåldershus och sina gutefår, till en efterlängtad kaffetår i Vamlingbo prästgård där vi också fick se Lars Jonssons fina fågelmålningar. Efter ett besök i Kettelviks stenhuggeri fortsatte vi till Majstregården för lunch och visit hos Hoburgsgubben som för dagen hade gul näsa. På tillbakavägen såg vi Bottarvegården och fick lyssna till hur man levde där förr i världen. Fårö med sina raukar och karga stränder ville vi förstås också se och på vägen dit hann vi med ett besök vid Hångers källa där Den blomstertid nu kommer, diktades. Vår guide berättade också om Ingmar Bergmans liv på Fårö. Tillbaka på fastlandet besöktes Bungemuséet med sina 1600-, 1700- och 1800-talsgårdar. Sista dagen gick färden i strålande sol till Lummelundagrottorna där vi vågade oss genom vindlande gångar ner i underjorden och fick se fantastiska stallaktiter och stallagmiter och fick höra den spännande berättelsen om hur grottorna en gång upptäcktes av tre pojkar. Efter ett par timmars fri tid i Visby tog oss färjan tillbaka till fastlandet och snart var vi trötta men rätt nöjda hemma igen.

  • Inga Thorén