11 jul 2016 10:50

11 jul 2016 10:50

SPF:are bland strutsar och karoliner

RESEBREV

”Den som gör en resa har något att berätta” stod det i den lärobok i tyska som många för länge sen fick kunskaper ur som sitter för livet – kanske.

Detta besannades när Lars Blomgren rattade sin buss till intressanta resmål under en dag här i Skaraborg med Maud Sjöberg, ledare och proffsguide, och 35 glada Spf-are. Första anhalt var Veterinärmuseet i Skara där guiden, Bertil Samuelsson, berättade om en del av museets 65000 föremål och visade en film om Peter Pehr Hernquist som startade veterinärutbildningen i Skara på 1700-talet. Därefter promenerade vi till Vänermuseet för att bese den aktuella fotokonstnären Erik Johanssons stora bilder som han skickligt med ”manipulation” givit nytt allvarligt och/eller humoristiskt innehåll. Även utställningen ”Fult ?” som både är roande och kan utmana till diskussion – smak är olika. Nästa punkt på programmet blev Broby struts. Ägaren berättade om dessa fantastiska djur, 100-120 kg tunga med tamdjurs utstrålning, men de kan utdela präktiga sparkar. Till lunch serverades exotisk planka med sydländska frukter och skivor av rökt struts. Resan fortsatte sedan till Stola herrgård, vars intendent väntade oss för visning. För dagen var ytterligare en guide inkallad, en karolinersoldat i blå-gul uniform. Han visade och berättade om tider, möbler, händelser, och ägare. I ett av rummen beskådades en ”plugghäst” (en stol som man satt bak och fram på med ställning för armar och en uppslagen bok att studera). Efter Stola gjorde vi en sväng till Läckö slott, men målet var Victoriahuset. När det var dags för hemfärd överraskade vår chaufför oss genom att ta sjösidan av Kinnekulle förbi Väster - Öster och Medelplana, Munkängarna, Råbäck, Hällekis, Forshem och åter Mariestad. ”Wenn jemand eine Reise tut hat er etwas zu erzählen.”

Detta besannades när Lars Blomgren rattade sin buss till intressanta resmål under en dag här i Skaraborg med Maud Sjöberg, ledare och proffsguide, och 35 glada Spf-are. Första anhalt var Veterinärmuseet i Skara där guiden, Bertil Samuelsson, berättade om en del av museets 65000 föremål och visade en film om Peter Pehr Hernquist som startade veterinärutbildningen i Skara på 1700-talet. Därefter promenerade vi till Vänermuseet för att bese den aktuella fotokonstnären Erik Johanssons stora bilder som han skickligt med ”manipulation” givit nytt allvarligt och/eller humoristiskt innehåll. Även utställningen ”Fult ?” som både är roande och kan utmana till diskussion – smak är olika. Nästa punkt på programmet blev Broby struts. Ägaren berättade om dessa fantastiska djur, 100-120 kg tunga med tamdjurs utstrålning, men de kan utdela präktiga sparkar. Till lunch serverades exotisk planka med sydländska frukter och skivor av rökt struts. Resan fortsatte sedan till Stola herrgård, vars intendent väntade oss för visning. För dagen var ytterligare en guide inkallad, en karolinersoldat i blå-gul uniform. Han visade och berättade om tider, möbler, händelser, och ägare. I ett av rummen beskådades en ”plugghäst” (en stol som man satt bak och fram på med ställning för armar och en uppslagen bok att studera). Efter Stola gjorde vi en sväng till Läckö slott, men målet var Victoriahuset. När det var dags för hemfärd överraskade vår chaufför oss genom att ta sjösidan av Kinnekulle förbi Väster - Öster och Medelplana, Munkängarna, Råbäck, Hällekis, Forshem och åter Mariestad. ”Wenn jemand eine Reise tut hat er etwas zu erzählen.”

  • Ulla Britt Westelius