04 jul 2016 11:52

04 jul 2016 11:52

PRO och SKPF på Gotlandsresa

RESEBREV

Bussen avgick på söndag morgon i strålande väder. Första kaffet intogs på en rastplats utanför Nässjö. Efter ett par timmars färd väntade lunch i Oskarshamn innan vi äntrade Gotlandsfärjan.

Överfärden var lugn över Östersjön som blänkte i solskenet. Vid framkomsten inkvarterades vi på Scandic hotell nära färjeläget där vi senare serverades en god måltid.

Andra dagen väntade en guide på oss efter frukost för en rundvandring i Visby. Ringmuren och medeltida kyrkor imponerade. Därefter gick färden till Lummelunda för lunch och besök i grottorna.

Tredje dagen blev vi guidade på Fårö. Vi erinrades om balternas landstigning under andra världskriget och upplevde verkligen närheten till Estland. Turen gick vidare till Ingmar Bergmans gravplats och Fårö kyrka där han begravts. Guiden berättade om hans liv på Fårö, filminspelningar med mera och Bergman kunde vara både välgörare och despot. Färden gick sedan till de trakter där Olof Palme bodde, han var den som inledde med sitt tal i Almedalen, som numera är politikernas tradition. En paus gjordes förstås vid Digerhuvud. Kvällen avslutades med lammgrillning på restaurang.

Fjärde dagen gick färden via blomstrande vägrenar till södra Gotland. Besök gjordes på krukmakeri Etelhem och lunch intogs på Storsudret där vi kunde beskåda Hoburgsgubben. Paus gjordes vid stranden mittemot Karlsöarna och turen gick förbi Fridhem, prinsessan Eugenies hem. Dagen avslutades med måltid och resekamratfest.

Femte dagen kom regnet till ett uttorkat Gotland och det var dags för hemfärd. Innan färjan avgick tillbringades dagen i Visby med lunch och museibesök.

Överfärden var lugn över Östersjön som blänkte i solskenet. Vid framkomsten inkvarterades vi på Scandic hotell nära färjeläget där vi senare serverades en god måltid.

Andra dagen väntade en guide på oss efter frukost för en rundvandring i Visby. Ringmuren och medeltida kyrkor imponerade. Därefter gick färden till Lummelunda för lunch och besök i grottorna.

Tredje dagen blev vi guidade på Fårö. Vi erinrades om balternas landstigning under andra världskriget och upplevde verkligen närheten till Estland. Turen gick vidare till Ingmar Bergmans gravplats och Fårö kyrka där han begravts. Guiden berättade om hans liv på Fårö, filminspelningar med mera och Bergman kunde vara både välgörare och despot. Färden gick sedan till de trakter där Olof Palme bodde, han var den som inledde med sitt tal i Almedalen, som numera är politikernas tradition. En paus gjordes förstås vid Digerhuvud. Kvällen avslutades med lammgrillning på restaurang.

Fjärde dagen gick färden via blomstrande vägrenar till södra Gotland. Besök gjordes på krukmakeri Etelhem och lunch intogs på Storsudret där vi kunde beskåda Hoburgsgubben. Paus gjordes vid stranden mittemot Karlsöarna och turen gick förbi Fridhem, prinsessan Eugenies hem. Dagen avslutades med måltid och resekamratfest.

Femte dagen kom regnet till ett uttorkat Gotland och det var dags för hemfärd. Innan färjan avgick tillbringades dagen i Visby med lunch och museibesök.

  • Ingbritt Hall