23 jun 2016 12:15

23 jun 2016 12:15

Hemlig resa med SPF

RESEBREV

En solig morgon i juni startade ett 50-tal glada SPF-medlemmar en bussresa mot ett hemligt mål.

Bussen svängde norrut och gissningarna var många. Busschauffören Lars Blomgren passade på att göra en del kluriga extrasvängar som bonus.

Första stoppet gjordes vid Laxsjöarna, där vi fick busskaffe med dopp. Färden fortsatte mot Askersund, sedan längs Hjälmarens strand förbi Kumla, för att sedan stanna vid Julita gård, som vi nu fick veta var vårt mål.

Gården är ett storgods som ligger vid stranden av sjön Öljaren mellan Katrineholm och Eskilstuna. På denna plats låg på 1100-talet ett cistercienserkloster. År 1941 donerade dåvarande ägaren Arthur Bäckström gården till Nordiska Museet. Godset som omfattar 2200 hektar mark bedriver idag ett modernt jord- och skogsbruk. Sedan mitten av 70-talet arbetar man med att bevara levande samlingar och främja genetisk mångfald. På gården växer hundratals äppelträd av cirka 100 sorter samt även andra växter såsom humle, pioner och pelargoner. Stora huset är en välbevarad herrgård omgiven av många kringbyggnader med originalmiljöer. Vi fick en guidad tur i den stora vackra parken och därefter i själva huvudbyggnaden.

Lunchen intog vi på Julita Wärdshus. Hemresan gick genom det fagra försommarlandskapet längs Hjälmarens strand. Vi stannade för ett kaffestopp vid Hjälmargården, beläget alldeles vid sjöstranden.

Bussen svängde norrut och gissningarna var många. Busschauffören Lars Blomgren passade på att göra en del kluriga extrasvängar som bonus.

Första stoppet gjordes vid Laxsjöarna, där vi fick busskaffe med dopp. Färden fortsatte mot Askersund, sedan längs Hjälmarens strand förbi Kumla, för att sedan stanna vid Julita gård, som vi nu fick veta var vårt mål.

Gården är ett storgods som ligger vid stranden av sjön Öljaren mellan Katrineholm och Eskilstuna. På denna plats låg på 1100-talet ett cistercienserkloster. År 1941 donerade dåvarande ägaren Arthur Bäckström gården till Nordiska Museet. Godset som omfattar 2200 hektar mark bedriver idag ett modernt jord- och skogsbruk. Sedan mitten av 70-talet arbetar man med att bevara levande samlingar och främja genetisk mångfald. På gården växer hundratals äppelträd av cirka 100 sorter samt även andra växter såsom humle, pioner och pelargoner. Stora huset är en välbevarad herrgård omgiven av många kringbyggnader med originalmiljöer. Vi fick en guidad tur i den stora vackra parken och därefter i själva huvudbyggnaden.

Lunchen intog vi på Julita Wärdshus. Hemresan gick genom det fagra försommarlandskapet längs Hjälmarens strand. Vi stannade för ett kaffestopp vid Hjälmargården, beläget alldeles vid sjöstranden.

  • Riina Hurtig