23 jun 2016 11:02

23 jun 2016 11:02

Ett broderat resmål i Värmland

RESEBREV: Pilgrimstapeten – en broderad resa från Hammarö till Trondheim

STF norra Skaraborg hade denna tapet/bonad som mål för sin Värmlandsresa. En bildberättelse i ullgarn på lin med många humoristiska och dramatiska bilder, som hade korta textkommentarer.

Till själva huvudberättelsen om pilgrimsresan via Klarälven upp till Nidarosdomen finns även broderade kommentarer från åren 1995-97 då man genomförde arbetet. Förebilden är Bayeuxtapeten. Broderade gjorde arbetslösa kvinnor från trakten. Deras resa var också intressant – från att aldrig ha broderat till att forska i bygdens historia och vara med om den kungliga invigningen vid Nidarosdomens 1000-årsjubileum.

Nu finns den 40 meter långa Pilgrimmstapeten i ett specialritat hus i Ransby kulturby i Sysslebäck. Det är cirka 30 mil till Ransby. På vägen dit besökte vi Niklasdams pelargonsamling, Monica Zetterlundsmuseet i Hagfors och Ekshärads kyrkogård, som ligger vidunderligt vacker och där många gravar smyckas med lekfullt utsmyckade järnkors. En lite speciell övernattning på Ransbysätern (långt upp i skogen på 450 m höjd) var ett överraskande inslag.

När vi ändå var så långt upp i Värmland besökte vi också Finnskogscentrum i Lekvattnet. Här finns den bevarade kulturen och gårdarna som brukades av svedjebönderna med sitt ursprung i Karelen. Sista stoppet gjorde vi på Alma Lövs konstmuseum i östra Ämtervik. Här finns konst i överraskande former och många roliga installationer, som skapats av Karin och Marc Broos.

Alla besök gav mycket, kanske för att vi fick bra guidning på alla.

Till själva huvudberättelsen om pilgrimsresan via Klarälven upp till Nidarosdomen finns även broderade kommentarer från åren 1995-97 då man genomförde arbetet. Förebilden är Bayeuxtapeten. Broderade gjorde arbetslösa kvinnor från trakten. Deras resa var också intressant – från att aldrig ha broderat till att forska i bygdens historia och vara med om den kungliga invigningen vid Nidarosdomens 1000-årsjubileum.

Nu finns den 40 meter långa Pilgrimmstapeten i ett specialritat hus i Ransby kulturby i Sysslebäck. Det är cirka 30 mil till Ransby. På vägen dit besökte vi Niklasdams pelargonsamling, Monica Zetterlundsmuseet i Hagfors och Ekshärads kyrkogård, som ligger vidunderligt vacker och där många gravar smyckas med lekfullt utsmyckade järnkors. En lite speciell övernattning på Ransbysätern (långt upp i skogen på 450 m höjd) var ett överraskande inslag.

När vi ändå var så långt upp i Värmland besökte vi också Finnskogscentrum i Lekvattnet. Här finns den bevarade kulturen och gårdarna som brukades av svedjebönderna med sitt ursprung i Karelen. Sista stoppet gjorde vi på Alma Lövs konstmuseum i östra Ämtervik. Här finns konst i överraskande former och många roliga installationer, som skapats av Karin och Marc Broos.

Alla besök gav mycket, kanske för att vi fick bra guidning på alla.

  • Eva Ericson