12 jun 2016 14:23

12 jun 2016 14:23

Seniorer synade Värmland

RESEBREV

Aktiva seniorers resor till Alsters Herrgård och Lars Lerins konstutställning i Karlstad den 18 maj och den 25 maj.

Bussen startade vid niotiden mot Värmland. Vid Alsters Herrgård, bjöds det på kaffe och smörgås. Under tiden berättade en guide om Alsters herrgård med dess interiör och dess mest berömda bosättare, Gustaf Fröding, en av våra mest folkkära skalder. Han föddes 1860 på Alsters herrgård och bodde sedan där i ett år. Alsterdalen spelade en viktig roll i hans barndom. Familjen bodde på herrgården Byn och Gustaf och hans systrar tillbringade många somrar och jular hos sin farmor på herrgården Gunnerud, alla belägna i Alsterdalen. Denna tid ska ha varit en lycklig tid för Gustaf och inspirerade honom mycket i hans senare arbete som diktare.

Gustaf levde på många platser under sitt liv, som vuxen bodde han i Karlstad, Uppsala och Stockholm. Han var en produktiv poet och skrev närmare 400 dikter. Han arbetade även som journalist på Karlstad-Tidningen. Gustaf Fröding dog 1911 i sitt hem Villa Gröndal i Stockholm och begravdes på Uppsala kyrkogård. På hemvägen gjordes även ett besök vid minnesstenen i Alster, i dungen där göken gol. Någon gök hörde vi dock inte.

Efter Alster åkte vi till Lerinmuseet på Sandgrund som också var en upplevelse, där var och en gick runt och studerade hans vackra konst. En vacker upplevelse var också en promenad på Sandgrundsudden som är en blomstrande park med träd och blommor. Innan hemfärd intogs en god middag på Värmlands Museum.

Bussen startade vid niotiden mot Värmland. Vid Alsters Herrgård, bjöds det på kaffe och smörgås. Under tiden berättade en guide om Alsters herrgård med dess interiör och dess mest berömda bosättare, Gustaf Fröding, en av våra mest folkkära skalder. Han föddes 1860 på Alsters herrgård och bodde sedan där i ett år. Alsterdalen spelade en viktig roll i hans barndom. Familjen bodde på herrgården Byn och Gustaf och hans systrar tillbringade många somrar och jular hos sin farmor på herrgården Gunnerud, alla belägna i Alsterdalen. Denna tid ska ha varit en lycklig tid för Gustaf och inspirerade honom mycket i hans senare arbete som diktare.

Gustaf levde på många platser under sitt liv, som vuxen bodde han i Karlstad, Uppsala och Stockholm. Han var en produktiv poet och skrev närmare 400 dikter. Han arbetade även som journalist på Karlstad-Tidningen. Gustaf Fröding dog 1911 i sitt hem Villa Gröndal i Stockholm och begravdes på Uppsala kyrkogård. På hemvägen gjordes även ett besök vid minnesstenen i Alster, i dungen där göken gol. Någon gök hörde vi dock inte.

Efter Alster åkte vi till Lerinmuseet på Sandgrund som också var en upplevelse, där var och en gick runt och studerade hans vackra konst. En vacker upplevelse var också en promenad på Sandgrundsudden som är en blomstrande park med träd och blommor. Innan hemfärd intogs en god middag på Värmlands Museum.

  • Birgitta Berggren