07 jun 2016 08:37

07 jun 2016 08:37

Tysklandsresa för "Gamla Maifare"

RESEBREV

På pingstdagens morgon den 15 maj åkte 53 ”Gamla Maifare” på tysklandsturné.

Efter en övernattning i hansastaden Lübeck gick resan vidare till Lutherstadt Wittenberg via korsvirkesstaden Celle i Niedersachsen, med anor från sent 1200-tal. Korsvirkeshusen, borgen och stadskyrkan som är från 1500-talet gör staden till ett stort turistmål.

Wittenberg som 2017 firar 500-års jubileum av reformationen, var också ett intressant resmål. Tyvärr var slottskyrkan stängd, men vi såg porten där de 95 teserna sägs ha varit uppsatta. Stadskyrkan St. Marien är den äldsta byggnaden i staden och är ett av Unescos världsarv. Här predikade Martin Luther och hans predikstol finns fortfarande kvar. Martin som studerat teologi blev munk, präst och reformator. Han arbetade på universitetet i Wittenberg. Idag är universitetet sammanslaget med staden Halle. Martin Luther som förklarades fredlös i Worms 1521 levde dock till 1546 tack vare hjälp av Fredrik III av Sachsen.

Tio mil från Wittenberg, sydväst om Leipzig, ligger den lilla byn Lützen där Gustav II Adolf stupade efter sitt tvååriga försök att stoppa katolicismens spridning norrut. Vi besökte Oskar och Maria Ekmans minneskapell och såg monumentet med minnesstenen där han stupade. Vi bjöds på picknick på det ärevördiga slagfältet och många tankar gick till de tusental som stupade vid slaget.

Dag fyra gick färden till Wolfsburg där vi besökte ”Autostadt” Wolksvagens upplevelsecentrum. Sedan gick resan vidare den sista övernattningen i Harrislee vid danska gränsen. Hemresan gick över den nästan sju kilometer långa Storabältbron samt Öresundsbron.

Efter en övernattning i hansastaden Lübeck gick resan vidare till Lutherstadt Wittenberg via korsvirkesstaden Celle i Niedersachsen, med anor från sent 1200-tal. Korsvirkeshusen, borgen och stadskyrkan som är från 1500-talet gör staden till ett stort turistmål.

Wittenberg som 2017 firar 500-års jubileum av reformationen, var också ett intressant resmål. Tyvärr var slottskyrkan stängd, men vi såg porten där de 95 teserna sägs ha varit uppsatta. Stadskyrkan St. Marien är den äldsta byggnaden i staden och är ett av Unescos världsarv. Här predikade Martin Luther och hans predikstol finns fortfarande kvar. Martin som studerat teologi blev munk, präst och reformator. Han arbetade på universitetet i Wittenberg. Idag är universitetet sammanslaget med staden Halle. Martin Luther som förklarades fredlös i Worms 1521 levde dock till 1546 tack vare hjälp av Fredrik III av Sachsen.

Tio mil från Wittenberg, sydväst om Leipzig, ligger den lilla byn Lützen där Gustav II Adolf stupade efter sitt tvååriga försök att stoppa katolicismens spridning norrut. Vi besökte Oskar och Maria Ekmans minneskapell och såg monumentet med minnesstenen där han stupade. Vi bjöds på picknick på det ärevördiga slagfältet och många tankar gick till de tusental som stupade vid slaget.

Dag fyra gick färden till Wolfsburg där vi besökte ”Autostadt” Wolksvagens upplevelsecentrum. Sedan gick resan vidare den sista övernattningen i Harrislee vid danska gränsen. Hemresan gick över den nästan sju kilometer långa Storabältbron samt Öresundsbron.

  • Birgitta Kirkhoff