07 jun 2016 11:45

07 jun 2016 11:45

PRO Älgarås reste i kulturens tecken

RESEBREV

PRO Älgarås har varit på resande fot. Föreningen har som tradition att företa två resor om året.

Vi startade med buss klockan 07.30 från Älgarås. Varnhem blev resans första stopp, där var kaffet redan framdukat. Sedan fanns det tid för eget strövtåg runt klosterruinen. Resan gick därefter vidare på små slingriga vägar över Billingen.

Dagens huvudattraktion var Leif Holgersson som har sin ateljé och utställningslokal vid Hornborgasjön strax norr om Broddetorp. Han hälsade oss välkomna och berättade om sin verksamhet, samt drog en och annan historia. Då man kommer in i utställningslokalen innehåller den förutom mycket av hans konst och allehanda gamla föremål också en komplett lanthandel och en stor samling av dragspel. Han berättade att han samlat sedan han var barn, och att hans far på den tiden tyckte att det var mest gammal bråte. Leif kan trollbinda sina besökare och han verkar ha en outsinlig samling av historier och skrönor från bygden. Varvat med historierna spelade han musik såväl på dragspel som på munspel. Nöjda med besöket äntrade vi bussen för resa mot Skara.

I Skara intogs lunch på Jula hotell under överinseende av ett antal nakna damer. Nej, det var inte servitriserna om ni det trodde, utan måltiden intogs i den lokal som innehåller tavlor av såväl Anders Zorn som Bruno Liljefors.

Sedan fortsatte resan mot Kinnekulle. På vägen stannade vi kort vid Cementas gamla kalkbrott. Därefter fortsatte vi genom ängarna vid Hellekis säteri där ramslöken stod i full blom. Sista anhalten var Kinnekullegården där eftermiddagsfika intogs. Mätta på såväl andlig som lekamlig spis och startade färden hem.

Vi startade med buss klockan 07.30 från Älgarås. Varnhem blev resans första stopp, där var kaffet redan framdukat. Sedan fanns det tid för eget strövtåg runt klosterruinen. Resan gick därefter vidare på små slingriga vägar över Billingen.

Dagens huvudattraktion var Leif Holgersson som har sin ateljé och utställningslokal vid Hornborgasjön strax norr om Broddetorp. Han hälsade oss välkomna och berättade om sin verksamhet, samt drog en och annan historia. Då man kommer in i utställningslokalen innehåller den förutom mycket av hans konst och allehanda gamla föremål också en komplett lanthandel och en stor samling av dragspel. Han berättade att han samlat sedan han var barn, och att hans far på den tiden tyckte att det var mest gammal bråte. Leif kan trollbinda sina besökare och han verkar ha en outsinlig samling av historier och skrönor från bygden. Varvat med historierna spelade han musik såväl på dragspel som på munspel. Nöjda med besöket äntrade vi bussen för resa mot Skara.

I Skara intogs lunch på Jula hotell under överinseende av ett antal nakna damer. Nej, det var inte servitriserna om ni det trodde, utan måltiden intogs i den lokal som innehåller tavlor av såväl Anders Zorn som Bruno Liljefors.

Sedan fortsatte resan mot Kinnekulle. På vägen stannade vi kort vid Cementas gamla kalkbrott. Därefter fortsatte vi genom ängarna vid Hellekis säteri där ramslöken stod i full blom. Sista anhalten var Kinnekullegården där eftermiddagsfika intogs. Mätta på såväl andlig som lekamlig spis och startade färden hem.

  • Tomas Malmsten