03 jun 2016 15:55

03 jun 2016 15:55

Släktforskare på resa runt Vättern

RESEBREV

Mariestadsbygdens släktforskareförening reste runt Vättern. Denna gång styrde bussen med 48 förväntansfulla resenärer mot Husqvarna industrimuseum.

Under vägen varvades information av vår ordförande Christer med frågesport. Första stoppet gjordes vid Habo kyrka för en fikapaus. Naturligtvis gjorde vi ett besök i denna vackra kyrka. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1723. Kyrkan avspeglar den gamla tiden genom att man har kvar logerna för det finare folket, bänkar för bönderna och läktare för torpare, drängar och pigor. Målningar från katekesen, täcker hela kyrkan från golv till tak. Tio Guds bud är målade på sidoväggarna, trosbekännelsen i taket under läktarna och Herrens bön på väggarna ovanför läktarna.

Resan fortsätter mot Huskvarna och huvudmålet på resan Husqvarna industrimuseum. 1620 beordrade kung Gustaf II Adolf att gevärsfaktorier skulle organiseras. Husqvarna startade som 1689 och fick under 1800-talet namnet Husqvarna Vapenfabriks AB. Husqvarna AB ägdes av mellan 1978 och 2006. Under 1800-talets andra hälft började man tillverka civilprodukter såsom cyklar, hushållsprodukter, motorcyklar, motorsågar och gräsklippare. Vapenproduktionen upphörde inte förrän år 1989.

Efter en god lunch på Motell Vätterleden besökte vi Stjernsunds Slott. Slottet är ett museum öppet för allmänheten. Slottet byggdes 1798–1801 i den moderna nyantika stilen.

Efter en mycket givande och trevlig dag vände vi åter hemåt för att summera våra upplevelser.

Under vägen varvades information av vår ordförande Christer med frågesport. Första stoppet gjordes vid Habo kyrka för en fikapaus. Naturligtvis gjorde vi ett besök i denna vackra kyrka. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1723. Kyrkan avspeglar den gamla tiden genom att man har kvar logerna för det finare folket, bänkar för bönderna och läktare för torpare, drängar och pigor. Målningar från katekesen, täcker hela kyrkan från golv till tak. Tio Guds bud är målade på sidoväggarna, trosbekännelsen i taket under läktarna och Herrens bön på väggarna ovanför läktarna.

Resan fortsätter mot Huskvarna och huvudmålet på resan Husqvarna industrimuseum. 1620 beordrade kung Gustaf II Adolf att gevärsfaktorier skulle organiseras. Husqvarna startade som 1689 och fick under 1800-talet namnet Husqvarna Vapenfabriks AB. Husqvarna AB ägdes av mellan 1978 och 2006. Under 1800-talets andra hälft började man tillverka civilprodukter såsom cyklar, hushållsprodukter, motorcyklar, motorsågar och gräsklippare. Vapenproduktionen upphörde inte förrän år 1989.

Efter en god lunch på Motell Vätterleden besökte vi Stjernsunds Slott. Slottet är ett museum öppet för allmänheten. Slottet byggdes 1798–1801 i den moderna nyantika stilen.

Efter en mycket givande och trevlig dag vände vi åter hemåt för att summera våra upplevelser.

  • Lennart Janson