03 jun 2016 14:38

03 jun 2016 14:38

Husmodersföreningen reste till Grythyttan

RESEBREV

Den 25 maj for 37 resenärer från Husmodersföreningen på vårresa. Barbro Johansson hälsade alla välkomna.

Första stoppet var utanför Karlskoga på Lunedet Café för kaffe, smörgås och kaka. Lunedet ligger på en halvö till sjöarna Lonnen och Alkvettern med Bergslagskanalen utanför. Grythyttan nästa. I bussen berättar Vieno Mårtensson om Carl-Jan Granqvist, gästgivare 1972-1997, hon berättar om byns hus, om kyrkan, om skifferbrytningen och om järnvägen som kom till byn i början av 1900-talet. På Gästgivargården som grundades 1641 ser vi de vackra salongerna. Carl-Jan var med och skapade mat- och kulturmiljö av högsta klass. På Måltidens hus blev det sedan lunchbuffé. Måltidens hus var 1992 Sveriges paviljong på världsutställningen i Sevilla. Örebro universitet bedriver Restaurang- och hotellhögskola. Tore Wretmans unika kokbokssamling finns där. Måltidens hus och tar emot 50000 besökare årligen och är ett av Bergslagens främsta besöksmål.

Snabbvisit i Nora. Tanken var att strosa runt, äta glass med mera, men klockan gick för fort. Vieno berättade om deckarförfattarinnan Dagmar Maria Lange (Maria Lang) som efter sin pensionering bodde i Nora fram till sin död 1991. Hon berättade även om den vackra kyrkan, att Nora är känd för sin glass och att på 1800-talets slut blev järnvägen mellan Nora och Ervalla klar, Sveriges första normalspåriga järnväg. Kumla var sista anhalten och där blev det eftermiddagskaffe på Sveas bageri och konditori. Sedan var det dags för lottdragning.

Första stoppet var utanför Karlskoga på Lunedet Café för kaffe, smörgås och kaka. Lunedet ligger på en halvö till sjöarna Lonnen och Alkvettern med Bergslagskanalen utanför. Grythyttan nästa. I bussen berättar Vieno Mårtensson om Carl-Jan Granqvist, gästgivare 1972-1997, hon berättar om byns hus, om kyrkan, om skifferbrytningen och om järnvägen som kom till byn i början av 1900-talet. På Gästgivargården som grundades 1641 ser vi de vackra salongerna. Carl-Jan var med och skapade mat- och kulturmiljö av högsta klass. På Måltidens hus blev det sedan lunchbuffé. Måltidens hus var 1992 Sveriges paviljong på världsutställningen i Sevilla. Örebro universitet bedriver Restaurang- och hotellhögskola. Tore Wretmans unika kokbokssamling finns där. Måltidens hus och tar emot 50000 besökare årligen och är ett av Bergslagens främsta besöksmål.

Snabbvisit i Nora. Tanken var att strosa runt, äta glass med mera, men klockan gick för fort. Vieno berättade om deckarförfattarinnan Dagmar Maria Lange (Maria Lang) som efter sin pensionering bodde i Nora fram till sin död 1991. Hon berättade även om den vackra kyrkan, att Nora är känd för sin glass och att på 1800-talets slut blev järnvägen mellan Nora och Ervalla klar, Sveriges första normalspåriga järnväg. Kumla var sista anhalten och där blev det eftermiddagskaffe på Sveas bageri och konditori. Sedan var det dags för lottdragning.

  • Mary Johansson