30 maj 2016 08:39

30 maj 2016 08:39

Östersjön runt med SPF

RESEBREV

Resan började med guidning genom örlogsstaden Karlskrona, världsarvsstaden, innan färjan avgick mot Gdynia, hamnstaden som byggdes för 90 år sedan.

Första stoppet var i Sopot, en populär kurort vid havet, där Napoleon en gång stannade för att vila. Vidare till Gdansk, en gammal Hansastad med fantastiska stränder, fin arkitektur, hotell och parker. Platsen är känd för den polska frihetsrörelsen med Lech Walesa.

Polen återfick sin självständighet 1989. I Gieloz besöktes Hitlers varglya, varifrån han dirigerade sina trupper i Östeuropa. Det var en underlig känsla att gå på mark och genom vackra lövskogar och se ruiner där så mycket ondska planerats.

Därefter Litauens huvudstad Vilnius vars stadskärna har byggts upp igen. De äldsta husen är över 500 år. Resan gick sedan vidare till Lettlands huvudstad Riga, en handelsstad sedan vikingatiden och en av de viktigaste Hansastäderna med fina gamla byggnader. Rundalens palats med trädgård besöktes på väg dit.

Sedan blev det rundtur med buss i Tallinn och en lokal guide berättade och visade slottet med estniska regeringens säte samt riddarborg från 1300-talet där regeringens parlament sammanträder. Estland blev självständigt 1991. Om korsriddare, svenskarnas betydelse för länderna och mycket annat berättades.

Det var en välplanerad resa Tord Mårtensson ordnat.

Vi hade en svensk guide hela tiden i bussen och vid besöken i städerna. Efter färjeturen Tallinn-Stockholm och buss hem igen, finns det nu många tankar om att det är långt ifrån självklart för alla att leva i fred och frihet.

Första stoppet var i Sopot, en populär kurort vid havet, där Napoleon en gång stannade för att vila. Vidare till Gdansk, en gammal Hansastad med fantastiska stränder, fin arkitektur, hotell och parker. Platsen är känd för den polska frihetsrörelsen med Lech Walesa.

Polen återfick sin självständighet 1989. I Gieloz besöktes Hitlers varglya, varifrån han dirigerade sina trupper i Östeuropa. Det var en underlig känsla att gå på mark och genom vackra lövskogar och se ruiner där så mycket ondska planerats.

Därefter Litauens huvudstad Vilnius vars stadskärna har byggts upp igen. De äldsta husen är över 500 år. Resan gick sedan vidare till Lettlands huvudstad Riga, en handelsstad sedan vikingatiden och en av de viktigaste Hansastäderna med fina gamla byggnader. Rundalens palats med trädgård besöktes på väg dit.

Sedan blev det rundtur med buss i Tallinn och en lokal guide berättade och visade slottet med estniska regeringens säte samt riddarborg från 1300-talet där regeringens parlament sammanträder. Estland blev självständigt 1991. Om korsriddare, svenskarnas betydelse för länderna och mycket annat berättades.

Det var en välplanerad resa Tord Mårtensson ordnat.

Vi hade en svensk guide hela tiden i bussen och vid besöken i städerna. Efter färjeturen Tallinn-Stockholm och buss hem igen, finns det nu många tankar om att det är långt ifrån självklart för alla att leva i fred och frihet.

  • Iréne Skoog