25 maj 2016 14:08

25 maj 2016 14:08

Resa i Birgit Sparre-land

RESEBREV

Måndagen den 23 maj reste PRO Hova, 31 glada pensionärer, med buss mot Askersund och Åsunden. Avresa redan klockan 07.15 och efter stopp för en morgonfika på ”Slätta” nådde vi Ulricehamn, där guiden, Anita Fallstrand, mötte upp.

Först blev det en rundtur i Ulricehamn, som visade sig vara en aktiv stad som växer så det knakar. Den ligger otroligt naturskönt på sluttningarna mot Åsunden. Vi fick en intressant redogörelse för staden och dess historia, kryddat med myter och berättelser, som kanske inte alla var helt sanna.

Därefter åkte vi vidare runt sjöarna Åsunden, Sämsjön och yttre Åsunden.

Vi passerade Skottek där slaget på Åsunden stod 1520 och en kanonkula träffade Sten Sture så illa att han avled på resan mot Stockholm. Namnet kommer från den ek som kulan träffade och ändrade riktning mot Sten Sture. Sverige förlorade slaget och danskarna intog Stockholm vilket senare ledde till Stockholms blodbad. Så kan tillfälligheter påverka historien.

Vi besåg Sjöreds herrgård, där Birgit Sparre växte upp, och vi tog en titt på de flesta av gårdarna, som beskrivs i romanen Gårdarna runt sjön.

Vi landade så småningom vid Torpa Stenhus, där vi serverades en god lunch på Torpa Café och restaurang. Därefter besökte vi Torpa Stenhus och fick en mycket intressant genomgång av vår eminente guide om Torpa och dess fascinerande historia, som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Där har ätten Stenbock residerat sedan 1300-talet och här hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Drottning Kristina, blott 17 år gammal.

Vi besökte även Finnekumla kyrka, vars äldsta del är från 1100-talet. Där berättade kyrkovaktmästare Marina Andersson en målande berättelse om kyrkan och dess historia.

Så var det dags för hemfärd men vi hann med ett stopp i Blidsberg.

Först blev det en rundtur i Ulricehamn, som visade sig vara en aktiv stad som växer så det knakar. Den ligger otroligt naturskönt på sluttningarna mot Åsunden. Vi fick en intressant redogörelse för staden och dess historia, kryddat med myter och berättelser, som kanske inte alla var helt sanna.

Därefter åkte vi vidare runt sjöarna Åsunden, Sämsjön och yttre Åsunden.

Vi passerade Skottek där slaget på Åsunden stod 1520 och en kanonkula träffade Sten Sture så illa att han avled på resan mot Stockholm. Namnet kommer från den ek som kulan träffade och ändrade riktning mot Sten Sture. Sverige förlorade slaget och danskarna intog Stockholm vilket senare ledde till Stockholms blodbad. Så kan tillfälligheter påverka historien.

Vi besåg Sjöreds herrgård, där Birgit Sparre växte upp, och vi tog en titt på de flesta av gårdarna, som beskrivs i romanen Gårdarna runt sjön.

Vi landade så småningom vid Torpa Stenhus, där vi serverades en god lunch på Torpa Café och restaurang. Därefter besökte vi Torpa Stenhus och fick en mycket intressant genomgång av vår eminente guide om Torpa och dess fascinerande historia, som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Där har ätten Stenbock residerat sedan 1300-talet och här hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Drottning Kristina, blott 17 år gammal.

Vi besökte även Finnekumla kyrka, vars äldsta del är från 1100-talet. Där berättade kyrkovaktmästare Marina Andersson en målande berättelse om kyrkan och dess historia.

Så var det dags för hemfärd men vi hann med ett stopp i Blidsberg.

  • Carl-Olof Isaksson