11 maj 2016 06:00

11 maj 2016 06:00

PRO Ullervad på resande fot

REJMYRE

Morgonen den 2 maj åkte 40 medlemmar från PRO Ullervad på en bussresa till glasbruket Rejmyre.

Där berättade Guiden om glasbruket och att det var Johan Jakob Graver och Mattias von Unger Sternberg som grundade glasbruket 1809. Först tillverkades endast glasrutor sedan gick de över till glödlampor under kriget. I dag produceras det mycket dricksglas. De skall ta upp tillverkningen igen av Jugendvasar som de skall handmåla. Dessa vaser står designern Jeanette Karsten för. Medlemmarna fick sedan en genomgång i fabriken. De är bland annat kända för sina röda skålar som är designade av Monica Bratt. Glasbruket är det första som hade kvinnliga designer.

Efter besöket på glasbruket avnjöts en middag på Gästgiveriet. Sedan gick resan vidare till Björkö Väveri, i strålande solsken, där fick resenärerna en redogörelse över olika mönster och fick sedan gå och titta på en utställning och såg även tillverkning av stora dukar. Därefter gick resan hemåt via Cloetta i Ljungsbro.

Morgonen den 2 maj åkte 40 medlemmar från PRO Ullervad på en bussresa till glasbruket Rejmyre.

Där berättade Guiden om glasbruket och att det var Johan Jakob Graver och Mattias von Unger Sternberg som grundade glasbruket 1809. Först tillverkades endast glasrutor sedan gick de över till glödlampor under kriget. I dag produceras det mycket dricksglas. De skall ta upp tillverkningen igen av Jugendvasar som de skall handmåla. Dessa vaser står designern Jeanette Karsten för. Medlemmarna fick sedan en genomgång i fabriken. De är bland annat kända för sina röda skålar som är designade av Monica Bratt. Glasbruket är det första som hade kvinnliga designer.

Efter besöket på glasbruket avnjöts en middag på Gästgiveriet. Sedan gick resan vidare till Björkö Väveri, i strålande solsken, där fick resenärerna en redogörelse över olika mönster och fick sedan gå och titta på en utställning och såg även tillverkning av stora dukar. Därefter gick resan hemåt via Cloetta i Ljungsbro.