30 jun 2015 06:00

30 jun 2015 06:00

Visingsöresa i Juni

LYRESTAD/SJÖTORP: Varierande inslag på pensionärsresa

En tidig morgon den 15/6 i strålande väder, steg ett glatt pensionärsgäng från Lyrestad/Sjötorps PRO på ”Lars-Åkes” buss för en heldagsutflykt till Visingsö. De första milen blev lite av en viltsafari, räv, ekorre och en kull med vildsvinsungar uppenbarade sig på vägen.

Färden gick via Skövde via Jönköping till Gränna. Ett stopp gjordes på vägen, vid Risbro, där vi åt vår medhavda fika. Ett vackert ställe med bord o bänkar, toaletter och sjöutsikt. Vi hade en färjetid att passa i Gränna så Lars-Åke jagade på oss, men vi hann med god marginal. När vi hade kommit över till Visingsö med bussen steg en lokal guide, Gunilla Everland Rylner, ombord. Hon åkte med på bussturen runt ön och berättade allt om Visingsös historia. Ekplanteringar, mullbärsträd, Magnus Ladulås, fredskonferens, borgar, kyrkor m.m. och den dödsdömda Anna som förgiftade sin påtvingade gamle make när ungdomskärleken återkom till ön. En fantastisk guide, klar och tydlig.

Besöket på Visingsö avslutades med middag på restaurang Solbacken. Det bjöds på god mat och vacker utsikt över Vättern.

Ett stopp gjordes i Gränna för inköp av polkagrisar. ”Var det nödvändigt, det finns ju hos Frejs i Lursta” kommenterade en resenär. Under bussfärderna dit och hem roade vi oss med lotterier med massor av priser. Dessutom blev det frågesport på det vi sett, sång och historier. Eftermiddagsfikat intog vi på Brödboden i Tibro. Vid 19-tiden steg vi av bussen, trötta men nöjda och samtliga med en påse polkagrisar i handen.

Ett stort tack till dem som jobbat för denna resa.

Färden gick via Skövde via Jönköping till Gränna. Ett stopp gjordes på vägen, vid Risbro, där vi åt vår medhavda fika. Ett vackert ställe med bord o bänkar, toaletter och sjöutsikt. Vi hade en färjetid att passa i Gränna så Lars-Åke jagade på oss, men vi hann med god marginal. När vi hade kommit över till Visingsö med bussen steg en lokal guide, Gunilla Everland Rylner, ombord. Hon åkte med på bussturen runt ön och berättade allt om Visingsös historia. Ekplanteringar, mullbärsträd, Magnus Ladulås, fredskonferens, borgar, kyrkor m.m. och den dödsdömda Anna som förgiftade sin påtvingade gamle make när ungdomskärleken återkom till ön. En fantastisk guide, klar och tydlig.

Besöket på Visingsö avslutades med middag på restaurang Solbacken. Det bjöds på god mat och vacker utsikt över Vättern.

Ett stopp gjordes i Gränna för inköp av polkagrisar. ”Var det nödvändigt, det finns ju hos Frejs i Lursta” kommenterade en resenär. Under bussfärderna dit och hem roade vi oss med lotterier med massor av priser. Dessutom blev det frågesport på det vi sett, sång och historier. Eftermiddagsfikat intog vi på Brödboden i Tibro. Vid 19-tiden steg vi av bussen, trötta men nöjda och samtliga med en påse polkagrisar i handen.

Ett stort tack till dem som jobbat för denna resa.