20 apr 2015 13:20

20 apr 2015 13:20

SPF:are åkte Åsunden runt

RESEBREV

Efter att bussen hämtat upp på tre olika ställen i Mariestad påbörjade vi resan till Ulricehamn och gårdarna runt sjön på onsdagsmorgonen den 15 april.

Det första stoppet, där också vår guide mötte upp, var Kronogården i Trädet. Gården som är en genuin 1800-talsgård ägs numera av Kölaby hembygdsförening. Vi fikade innan vi åkte vidare mot Ulricehamn. Där påbörjades turen ”Gårdarna runt sjön”, det vill säga sjön Åsunden.

Vårt första stopp blev därefter Torpa stenhus; byggd som en befästning på 1400-talet och i dag en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Resan gick vidare över Torpanäset till Hofsnäs herrgård, som hette Lindö i Birgit Sparres romansvit. Efter en god lunch fortsatte resan i Sparreland och guiden berättade om författarinnans liv. Vi passerade hennes barndomshem Sjöred som kallades Stjärnö i romanerna och Åsundsholm, dit hon flyttade tillsammans med sin mor efter faderns död.

Nästa uppehåll på resan blev Källebacka säteri där ägaren själv guidade och berättade säteriets historia. Källebacka var med i Änglagårdsfilmerna och han berättade från filminspelningarna. Colin Nutley var ytterst noggrann och gjorde många omtagningar innan han blev nöjd, bland annat skulle Sven Wollter hugga ved i en scen och eftersom omtagningarna var så många fick ägaren mycket ved huggen.

På vår vidare färd stannade vi till vid Skottek. Det var här som Sten Sture 1520 blev träffad av en kanonkula när danskarna kom över Åsundens is.

Efter en stadsrundtur i Ulricehamn påbörjades resan mot hemorten och vid halvsjutiden var vi åter i Mariestad efter en mycket trevlig och välplanerad resa.

Det första stoppet, där också vår guide mötte upp, var Kronogården i Trädet. Gården som är en genuin 1800-talsgård ägs numera av Kölaby hembygdsförening. Vi fikade innan vi åkte vidare mot Ulricehamn. Där påbörjades turen ”Gårdarna runt sjön”, det vill säga sjön Åsunden.

Vårt första stopp blev därefter Torpa stenhus; byggd som en befästning på 1400-talet och i dag en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Resan gick vidare över Torpanäset till Hofsnäs herrgård, som hette Lindö i Birgit Sparres romansvit. Efter en god lunch fortsatte resan i Sparreland och guiden berättade om författarinnans liv. Vi passerade hennes barndomshem Sjöred som kallades Stjärnö i romanerna och Åsundsholm, dit hon flyttade tillsammans med sin mor efter faderns död.

Nästa uppehåll på resan blev Källebacka säteri där ägaren själv guidade och berättade säteriets historia. Källebacka var med i Änglagårdsfilmerna och han berättade från filminspelningarna. Colin Nutley var ytterst noggrann och gjorde många omtagningar innan han blev nöjd, bland annat skulle Sven Wollter hugga ved i en scen och eftersom omtagningarna var så många fick ägaren mycket ved huggen.

På vår vidare färd stannade vi till vid Skottek. Det var här som Sten Sture 1520 blev träffad av en kanonkula när danskarna kom över Åsundens is.

Efter en stadsrundtur i Ulricehamn påbörjades resan mot hemorten och vid halvsjutiden var vi åter i Mariestad efter en mycket trevlig och välplanerad resa.