24 sep 2014 06:00

23 jan 2015 14:42

Kvarnar behöver kvarnstenar

Qvarnstensgruvans medlemmar bjöds på utflykt lördagen den 20 september. Som sig bör handlade dagen om sten, geologi och kvarnar. Med Ingemar Beiron som ciceron tog vi oss smidigt mellan tidsåldrarna och de geologiska lagren, från Lugnåsberget till västkusten, från ax till kaka (och bulle), från nyfiken till helnöjd.

Dagen inleddes med dimma, vilket effektfullt skapade det tunnelseende som möjliggjorde tidsresan till platåbergens tillblivelse. Vi har alla sett kvarnstenarna från golvet av platåberget, liksom spåren av trilobiter och deras kompisar från taket i gruvan – det som för över 420 miljoner år sedan utgjorde havsbotten. Medan dimman lättade tog vi oss över det som de olika istiderna lämnat kvar åt oss att bo och leva på.

I Ljungskile blev vi mötta av kunniga lokalhistoriker vid Aröds kvarn och Lyckorna kvarn. Kvarnsten från Lugnås finns att beskåda vid den förstnämnda. Med ideella krafter har den satts i funktionellt skick och det var med glädje vi följde de olika momenten i kraftöverföringen.

Eftermiddagen inleddes med en tur över Byfjorden. Bussen kryssade sedan mellan de bohuslänska bergknallarna där färgglada träd lyste mot oss i varje skrymsle. Målet var kvarnen i Fiskebäckskil som ståtlig reser sig över den övriga bebyggelsen. Vi blev återigen varmt välkomnade. Ideella krafter håller kulturen vid liv.

På hemvägen stannade vi till på Hunnebergs norra sluttning där vi begrundade Vänern och dess omgivande lapptäcke. Plattan som utgör golvet där isen dragit fram och platåbergen vars mystik tätnar när vi försöker förstå hur vulkanisk massa trängt upp och lagt sig som skyddande täcke över olika skifferlager. Lager som ger oss utsikt över gamla Skaraborg och insikt om jordens inneboende krafter.

Dagen inleddes med dimma, vilket effektfullt skapade det tunnelseende som möjliggjorde tidsresan till platåbergens tillblivelse. Vi har alla sett kvarnstenarna från golvet av platåberget, liksom spåren av trilobiter och deras kompisar från taket i gruvan – det som för över 420 miljoner år sedan utgjorde havsbotten. Medan dimman lättade tog vi oss över det som de olika istiderna lämnat kvar åt oss att bo och leva på.

I Ljungskile blev vi mötta av kunniga lokalhistoriker vid Aröds kvarn och Lyckorna kvarn. Kvarnsten från Lugnås finns att beskåda vid den förstnämnda. Med ideella krafter har den satts i funktionellt skick och det var med glädje vi följde de olika momenten i kraftöverföringen.

Eftermiddagen inleddes med en tur över Byfjorden. Bussen kryssade sedan mellan de bohuslänska bergknallarna där färgglada träd lyste mot oss i varje skrymsle. Målet var kvarnen i Fiskebäckskil som ståtlig reser sig över den övriga bebyggelsen. Vi blev återigen varmt välkomnade. Ideella krafter håller kulturen vid liv.

På hemvägen stannade vi till på Hunnebergs norra sluttning där vi begrundade Vänern och dess omgivande lapptäcke. Plattan som utgör golvet där isen dragit fram och platåbergen vars mystik tätnar när vi försöker förstå hur vulkanisk massa trängt upp och lagt sig som skyddande täcke över olika skifferlager. Lager som ger oss utsikt över gamla Skaraborg och insikt om jordens inneboende krafter.

  • Karin Bergvall