10 sep 2014 06:00

23 jan 2015 14:42

Läger för musikaliska brassare

Bleckblåslärare i Skaraborg har sen lång tid tillbaka ett länssamarbete för att skapa projekt för alla bleckblåsspelande musik- och kulturskoleelever.
Det gemensamma lägret är ett exempel.

I helgen hölls det sjätte Brasslägret på Flämslätts stifts- och kursgård i Lerdala.

80 elever från omkring nio år till gymnasieelever deltog i olika ensembler ledda av lärarna, men som vanligt fanns också två gästledare på plats, som kom med nya arrangemang och idéer. I år var det Lars Sandin från bland annat Orust kulturskola och Bengt Hilding från Rimbo musikskola.

Eleverna ska ha spelat minst två år på sitt instrument för att vara mogna att delta. Här upptäcker de att de är många med samma musikintresse och spelar samma instrument, medan man till vardags ofta är ensam om att spela till exempel valthorn. Några av de äldsta eleverna är på en hög nivå med siktet inställt på någon professionell vidareutbildning i musik.

Även för lärarna är utbytet fruktbart för att hålla hög kompetens. Kursen är sponsrad av RUM (Riksförbundet unga musikanter) och Västra Götalandsregionen, vilket gör att avgiften för eleverna är låg för en hel helg. Det gör också att man kan köpa nyskriven och specialarrangerad musik – och att engagera gästlärare.

I helgen hölls det sjätte Brasslägret på Flämslätts stifts- och kursgård i Lerdala.

80 elever från omkring nio år till gymnasieelever deltog i olika ensembler ledda av lärarna, men som vanligt fanns också två gästledare på plats, som kom med nya arrangemang och idéer. I år var det Lars Sandin från bland annat Orust kulturskola och Bengt Hilding från Rimbo musikskola.

Eleverna ska ha spelat minst två år på sitt instrument för att vara mogna att delta. Här upptäcker de att de är många med samma musikintresse och spelar samma instrument, medan man till vardags ofta är ensam om att spela till exempel valthorn. Några av de äldsta eleverna är på en hög nivå med siktet inställt på någon professionell vidareutbildning i musik.

Även för lärarna är utbytet fruktbart för att hålla hög kompetens. Kursen är sponsrad av RUM (Riksförbundet unga musikanter) och Västra Götalandsregionen, vilket gör att avgiften för eleverna är låg för en hel helg. Det gör också att man kan köpa nyskriven och specialarrangerad musik – och att engagera gästlärare.