13 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Resa norrut med synskadades riksförbund

Synskadades Riksförbund Skaraborg har varit ute på sin sommarresa som i år gick till Höga Kusten med Boris Salomonsson som guide.

Resan gick över Örebro, Västerås, Sala, Gävle till Hudiksvall där första övernattningen gjordes.

Dag två gjordes besök i Utande och den Thailändska Paviljongen, vidare till Ragunda och Döda fallet och där fick vi berättelsen om den naturkatastrof som hände 1796. Resan gick sedan till Kramfors där två övernattningar gjordes.

Dag tre träffade vi lokalguiden Sune Bergman som följde oss hela dagen, över Sandöbron till Köpmanholmen och båtresa till Ulvön, där en gång Norrlands största fiskeläge låg. Här har under generationer lagts in surströmming, men den har varit nedlagd sedan mitten på 1980 talet. Sune Bergman tog oss med till Lunde vid Sandöbrons södra fäste och minnesmärket över den tragiska Ådalshändelsen, Sunes far gick med i marschen, så vi fick en gripande berättelse.

Dag fyra gjordes en resa över Höga kusten bron även kallad Sveriges Golden gate. Sedan vände resan söder ut och nästa stopp var Södra Statsberget i Sundsvall, vidare mot Söderhamn till Falun för sista övernattningen.

Sista dagen började med ett besök i Lugnets Skidstadion där VM går nästa år, Falu koppargruva fick också besök innan vi fortsatte färden söder ut, vi stannade för lunch på Svampen i Örebro. Trötta men väldigt nöjda anlände vi Skaraborg och våra hemorter på eftermiddagen.

Resan gick över Örebro, Västerås, Sala, Gävle till Hudiksvall där första övernattningen gjordes.

Dag två gjordes besök i Utande och den Thailändska Paviljongen, vidare till Ragunda och Döda fallet och där fick vi berättelsen om den naturkatastrof som hände 1796. Resan gick sedan till Kramfors där två övernattningar gjordes.

Dag tre träffade vi lokalguiden Sune Bergman som följde oss hela dagen, över Sandöbron till Köpmanholmen och båtresa till Ulvön, där en gång Norrlands största fiskeläge låg. Här har under generationer lagts in surströmming, men den har varit nedlagd sedan mitten på 1980 talet. Sune Bergman tog oss med till Lunde vid Sandöbrons södra fäste och minnesmärket över den tragiska Ådalshändelsen, Sunes far gick med i marschen, så vi fick en gripande berättelse.

Dag fyra gjordes en resa över Höga kusten bron även kallad Sveriges Golden gate. Sedan vände resan söder ut och nästa stopp var Södra Statsberget i Sundsvall, vidare mot Söderhamn till Falun för sista övernattningen.

Sista dagen började med ett besök i Lugnets Skidstadion där VM går nästa år, Falu koppargruva fick också besök innan vi fortsatte färden söder ut, vi stannade för lunch på Svampen i Örebro. Trötta men väldigt nöjda anlände vi Skaraborg och våra hemorter på eftermiddagen.

  • Claes-Göran Johansson