31 jul 2014 09:24

23 jan 2015 14:40

Kvinnlig prägel på pensionärsresa

Pensionärer från PRO och SKPF reste i det blå. Kosan ställdes mot Örebro. Under färden mot ett kaffestopp gavs upp till nio kluriga ledtrådar innan Croona fann rätt svar: Nora.

Dagen kom att präglas av två driftiga kvinnor. Ägarinnan till Åkerby herrgård mötte oss vid bussen och hon berättade om Nora Bergslag genom tiderna. Gruvdriften här skördade tidigt fler dödsoffer än vid andra svenska gruvor. Bygden utarmades och blev fattig. Ett par kunniga män från Norrland tillkallades. De fann, att i stället för att gräva på djupet skulle man hyvla fram malmen. Det blev en vändning för hela Bergslagen. Det nya välståndet visades genom att man byggde herrgårdar. Ju fler fönster huset hade desto högre status. Vi fick också ett initierat porträtt av deckardrottningen Maria Lang.

Herrgården med sin sekelskiftesmiljö besöktes, samt Maria Lang-museet. Efter lunch åkte vi in till Nora där den fria tiden utnyttjades till promenad ner till sjön och besök i kyrkan. En glass från Nora smakade bra i värmen.

Till sist besökte vi Sindoro – en rosenträdgård strax utanför Nora – där vi möttes av en färgstark kvinna. Med härlig humor berättade hon först om husets skiftande historia därefter fick vi stifta bekantskap med den trädgård hon byggt upp. Tyvärr var det inte så många rosor kvar, men där fanns många andra spännande träd och buskar, bland annat ett träd med kopparglänsande slät bark. Besöket avslutades med kaffe och hembakta kakor i den vackra matsalen dukad med fina koppar och brinnande ljus.

Dagen kom att präglas av två driftiga kvinnor. Ägarinnan till Åkerby herrgård mötte oss vid bussen och hon berättade om Nora Bergslag genom tiderna. Gruvdriften här skördade tidigt fler dödsoffer än vid andra svenska gruvor. Bygden utarmades och blev fattig. Ett par kunniga män från Norrland tillkallades. De fann, att i stället för att gräva på djupet skulle man hyvla fram malmen. Det blev en vändning för hela Bergslagen. Det nya välståndet visades genom att man byggde herrgårdar. Ju fler fönster huset hade desto högre status. Vi fick också ett initierat porträtt av deckardrottningen Maria Lang.

Herrgården med sin sekelskiftesmiljö besöktes, samt Maria Lang-museet. Efter lunch åkte vi in till Nora där den fria tiden utnyttjades till promenad ner till sjön och besök i kyrkan. En glass från Nora smakade bra i värmen.

Till sist besökte vi Sindoro – en rosenträdgård strax utanför Nora – där vi möttes av en färgstark kvinna. Med härlig humor berättade hon först om husets skiftande historia därefter fick vi stifta bekantskap med den trädgård hon byggt upp. Tyvärr var det inte så många rosor kvar, men där fanns många andra spännande träd och buskar, bland annat ett träd med kopparglänsande slät bark. Besöket avslutades med kaffe och hembakta kakor i den vackra matsalen dukad med fina koppar och brinnande ljus.

  • Ragnhild Strindevall