29 jul 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

LÄSARNAS: Hemlig tripp gick till Värmland

RESEBREV:

När Mariestads SPF torsdagen den 17 juli fyllde en buss, var det för en resa mot okänt mål.

Det visade sig snart bära av norrut på Inlandsvägen, 26:an, och vår reseledare Tord Mårtensson pekade ut sevärdheter längs vägen.

Förmiddagskaffe fick vi i Kristinehamn i hembygdsföreningens Norrgården. Sedan bar det av ner till torget, där vi möttes av en 1700-talsdam, fru Regina Nordenfelt, det vill säga vår guide Christina Skan. Hon tog oss med på en promenad från hamnen längs Varnan och berättade om byggnaderna, men också om Kristinehamns betydelse för Sveriges stora export av järn under 1700- och 1800-talen. Under Fastingsmarknaden på våren fastställdes faktiskt världsmarknadspriset, fick vi veta.

Färden gick sedan västerut till Alsters herrgård, där Gustaf Fröding föddes. Efter lunchen som vi kunde sitta ute på terrassen och äta fick vi, av guiden Miriam, höra om herrgårdens historia och förstås om skaldens omväxlande och på många sätt tragiska liv.

Så vände vi tillbaka hemåt, men gjorde på vägen ett uppehåll på ännu ett av Tords smultronställen; Hult strax söder om Kristinehamn. Där fanns under första hälften av 1800-talet en djuphamn, där järn från de närliggande bruken skeppades ut, och även ett skeppsbyggeri. En del av byggnaderna finns kvar i Hult och är nu Visnums missionsförsamlings sommarhem. Där bjöds på afternoon tea enligt engelsk modell, i det hus, som varit hamnkaptenens bostad.

Sedan var vi snart hemma, och fastän vi inte färdats särskilt många mil hade vi fått se och uppleva mycket. Det finns mycket på nära håll att upptäcka, i synnerhet med en väl insatt reseledare och kunniga guider.

Det visade sig snart bära av norrut på Inlandsvägen, 26:an, och vår reseledare Tord Mårtensson pekade ut sevärdheter längs vägen.

Förmiddagskaffe fick vi i Kristinehamn i hembygdsföreningens Norrgården. Sedan bar det av ner till torget, där vi möttes av en 1700-talsdam, fru Regina Nordenfelt, det vill säga vår guide Christina Skan. Hon tog oss med på en promenad från hamnen längs Varnan och berättade om byggnaderna, men också om Kristinehamns betydelse för Sveriges stora export av järn under 1700- och 1800-talen. Under Fastingsmarknaden på våren fastställdes faktiskt världsmarknadspriset, fick vi veta.

Färden gick sedan västerut till Alsters herrgård, där Gustaf Fröding föddes. Efter lunchen som vi kunde sitta ute på terrassen och äta fick vi, av guiden Miriam, höra om herrgårdens historia och förstås om skaldens omväxlande och på många sätt tragiska liv.

Så vände vi tillbaka hemåt, men gjorde på vägen ett uppehåll på ännu ett av Tords smultronställen; Hult strax söder om Kristinehamn. Där fanns under första hälften av 1800-talet en djuphamn, där järn från de närliggande bruken skeppades ut, och även ett skeppsbyggeri. En del av byggnaderna finns kvar i Hult och är nu Visnums missionsförsamlings sommarhem. Där bjöds på afternoon tea enligt engelsk modell, i det hus, som varit hamnkaptenens bostad.

Sedan var vi snart hemma, och fastän vi inte färdats särskilt många mil hade vi fått se och uppleva mycket. Det finns mycket på nära håll att upptäcka, i synnerhet med en väl insatt reseledare och kunniga guider.

  • Karin Richardson