22 jul 2014 10:30

23 jan 2015 14:39

Lyckad resa för blåsorkester och drill

Vartannat år åker Mariestads blåsorkester och drill på en utlandsresa anordnad av Stödföreningen. I år styrdes färden till Italien och 25-årsjubilerande Svenska Blåsorkesterfestivalen i Lido, Italien.
Elva orkestrar från åtta olika städer hade valt samma festival och resmål.

Fredagen den 27 juni kl 12.30 klev 44 personer på bussen i Mariestad och efter cirka 30 timmar var de framme i Lido di Jesolo – lite trötta men entusiastiska.

Vi bodde på ett litet hotell vid den milslånga huvudgatan, som stängdes av för biltrafik från 20 på kvällen till 6 på morgonen varje natt. Affärer av skilda slag, glassbarer och restauranger var öppna till långt in på småtimmarna.

Festivalen startade på söndagskvällen, då alla orkestrar marscherade på olika ställen längs gatan. Mycket folk var ute och flanerade och vi rönte stor uppskattning där vi tågade fram. Programmet under veckan bestod av spelningar, parader och stående konserter på olika torg; alltid kl 21.

Dagarna, som mestadels var fria för egna aktiviteter, var inte svåra att fördriva. Många lockades av stranden, 100 meter från hotellet. Andra tog sig en shoppingrunda, några gick till Sea Life Aquarium.

Utöver det uppgjorda programmet gjorde vi en egen strandspelning på dagtid, till de badandes glädje. Marsch dit och tillbaka och eftersom det var lugnt utmed huvudgatan blev det en låt framför hotellet också.

Tisdagen blev en vilodag från spelandet och då åkte vi på utflykt till Venedig med båt. En upplevelse på många plan.

På fredagskvällen var det stor gemensam final på ett centralt torg, dit alla orkestrar marscherat från olika håll. Drygt 400 musikanter och 60 drillare deltog: Mäktigt.

En intensiv vecka med ett fantastiskt gäng blåsare och drillare var snart till ända och på lördagsmorgonen var det dags för hemfärd.

Fredagen den 27 juni kl 12.30 klev 44 personer på bussen i Mariestad och efter cirka 30 timmar var de framme i Lido di Jesolo – lite trötta men entusiastiska.

Vi bodde på ett litet hotell vid den milslånga huvudgatan, som stängdes av för biltrafik från 20 på kvällen till 6 på morgonen varje natt. Affärer av skilda slag, glassbarer och restauranger var öppna till långt in på småtimmarna.

Festivalen startade på söndagskvällen, då alla orkestrar marscherade på olika ställen längs gatan. Mycket folk var ute och flanerade och vi rönte stor uppskattning där vi tågade fram. Programmet under veckan bestod av spelningar, parader och stående konserter på olika torg; alltid kl 21.

Dagarna, som mestadels var fria för egna aktiviteter, var inte svåra att fördriva. Många lockades av stranden, 100 meter från hotellet. Andra tog sig en shoppingrunda, några gick till Sea Life Aquarium.

Utöver det uppgjorda programmet gjorde vi en egen strandspelning på dagtid, till de badandes glädje. Marsch dit och tillbaka och eftersom det var lugnt utmed huvudgatan blev det en låt framför hotellet också.

Tisdagen blev en vilodag från spelandet och då åkte vi på utflykt till Venedig med båt. En upplevelse på många plan.

På fredagskvällen var det stor gemensam final på ett centralt torg, dit alla orkestrar marscherat från olika håll. Drygt 400 musikanter och 60 drillare deltog: Mäktigt.

En intensiv vecka med ett fantastiskt gäng blåsare och drillare var snart till ända och på lördagsmorgonen var det dags för hemfärd.

  • Gun Skogsberg