19 jun 2014 06:00

23 jan 2015 14:38

Intressanta upplevelser i Askersund

En solig onsdagsmorgon intog 55 förväntansfulla SPF:are från Gullspång-Hova bussen för att åka till Askersund via Tiveden.

Före ankomsten till kaffestoppet på Tivedstorp fick vi intressant information om Tivedstorps historia och dess omgivningar av ordföranden i TUVA, Tiveds Utvecklings AB, som numera äger stället. Efter kaffet i denna underbara miljö fortsatte resan på småvägar.

Via Stenkällegården och Olshammar kom vi fram till nästa stopp, Venus chokladfabrik i Askersund. Här fick vi veta att det var kärleken som tog ägarinnan till Sverige och Askersund och därigenom fick Askersund sin chokladfabrik för elva år sen. Sen två år tillbaka finns man strategiskt bara några meter från stora vägen. Efter provsmakning fylldes många påsar med läckerheter.

Sen var det dags för en kort promenad till båten Wettervik. Här serverades lunchen samtidigt som vi guidades runt i Vätterns norra skärgård. Vi gick i land på slottet Stjernsunds brygga. Efter den pampiga entrén möttes vi av två guider som visade oss runt i slottet och biljardflygeln, båda med sällsynt väl bevarad inredning från 1850-talet.

Privatägda Stjernsunds Gård har flera olika produktionsinriktningar, bland annat ägg. De 118 000 hönsen producerar 115 000 ägg varje dag! På gården finns en intressant gårdsbutik med en egen avdelning där en del av äggen säljs, sorterade efter storlek. Efter att ha blivit serverade kaffe och äggsnittar satte vi oss åter på bussen – nöjda med att bara ha fått några enstaka regndroppar på oss av alla utlovade skurar.

Före ankomsten till kaffestoppet på Tivedstorp fick vi intressant information om Tivedstorps historia och dess omgivningar av ordföranden i TUVA, Tiveds Utvecklings AB, som numera äger stället. Efter kaffet i denna underbara miljö fortsatte resan på småvägar.

Via Stenkällegården och Olshammar kom vi fram till nästa stopp, Venus chokladfabrik i Askersund. Här fick vi veta att det var kärleken som tog ägarinnan till Sverige och Askersund och därigenom fick Askersund sin chokladfabrik för elva år sen. Sen två år tillbaka finns man strategiskt bara några meter från stora vägen. Efter provsmakning fylldes många påsar med läckerheter.

Sen var det dags för en kort promenad till båten Wettervik. Här serverades lunchen samtidigt som vi guidades runt i Vätterns norra skärgård. Vi gick i land på slottet Stjernsunds brygga. Efter den pampiga entrén möttes vi av två guider som visade oss runt i slottet och biljardflygeln, båda med sällsynt väl bevarad inredning från 1850-talet.

Privatägda Stjernsunds Gård har flera olika produktionsinriktningar, bland annat ägg. De 118 000 hönsen producerar 115 000 ägg varje dag! På gården finns en intressant gårdsbutik med en egen avdelning där en del av äggen säljs, sorterade efter storlek. Efter att ha blivit serverade kaffe och äggsnittar satte vi oss åter på bussen – nöjda med att bara ha fått några enstaka regndroppar på oss av alla utlovade skurar.

  • Ella Johansson