16 jun 2014 06:00

23 jan 2015 14:38

Utflykt med trädgårdsinspiration

RESEBREV:

När sommaren kommer vill trädgårdsälskaren gå på strövtåg, gärna i trädgårdar som visas upp. Det sker i olika former.

Mariestads trädgårdsförening ordnar gärna visningar för sina medlemmar.

Det första trädgårdsbesöket gjordes på Gunillaberg i Bankeryd. Där har den danske designern och mångsysslaren Tage Andersen på bara sex år skapat en förunderlig parkmiljö runt den gamla vackra huvudbyggnaden i karolinsk stil. I huset finns möbler som Tage Andersen designat. Det gällde också allt utomhus.

Utanför parkområdet fanns ett stort antal djur vars rasegenskaper är värda att bevara. Tage Andersen har också genom korsning av olika koraser kommit en bit på väg att skapa en Gunillabergsko.

En skön sommarkväll gjorde ett 40-tal medlemmar två trädgårdsbesök i Binneberg och Ekby. Det första gjordes hos Tommy Skagerfjord, granne med Binnebergs tingshus. Tommy har skapat sin trädgård kring ett antal träd och buskar, många med ursprung i andra länder. Besökarna hade stort utbyte av besöket och kunde även köpa intressanta växter.

Efter en avslutande fikastund åkte man vidare till Margareta Ekmans och Ingvar Anderssons trädgård i Ekby. Det är ett gammalt torp som är i ständig förvandling. Tomten är extremt långsmal och det har varit nödvändigt att skapa många små rum. Växtvalet är baserat på tanken om färgsättning över hela växtperioden. Även här hade man möjlighet att köpa olika växter.

Mariestads trädgårdsförening ordnar gärna visningar för sina medlemmar.

Det första trädgårdsbesöket gjordes på Gunillaberg i Bankeryd. Där har den danske designern och mångsysslaren Tage Andersen på bara sex år skapat en förunderlig parkmiljö runt den gamla vackra huvudbyggnaden i karolinsk stil. I huset finns möbler som Tage Andersen designat. Det gällde också allt utomhus.

Utanför parkområdet fanns ett stort antal djur vars rasegenskaper är värda att bevara. Tage Andersen har också genom korsning av olika koraser kommit en bit på väg att skapa en Gunillabergsko.

En skön sommarkväll gjorde ett 40-tal medlemmar två trädgårdsbesök i Binneberg och Ekby. Det första gjordes hos Tommy Skagerfjord, granne med Binnebergs tingshus. Tommy har skapat sin trädgård kring ett antal träd och buskar, många med ursprung i andra länder. Besökarna hade stort utbyte av besöket och kunde även köpa intressanta växter.

Efter en avslutande fikastund åkte man vidare till Margareta Ekmans och Ingvar Anderssons trädgård i Ekby. Det är ett gammalt torp som är i ständig förvandling. Tomten är extremt långsmal och det har varit nödvändigt att skapa många små rum. Växtvalet är baserat på tanken om färgsättning över hela växtperioden. Även här hade man möjlighet att köpa olika växter.

  • Ingvar Andersson