03 jun 2014 06:00

23 jan 2015 14:37

SPF:are gjorde Östra Tyskland

Vi var 41 deltagare som började resan till Tyskland redan vid tretiden natten till måndag. Vi skulle hinna till Cottbus som ligger sydost om Berlin innan dagen var slut.

På tisdagen besökte vi Dresden där stora delar av innerstaden förstördes under andra världskriget. Mycket har renoverats, däribland den vackra Frauenkirche vars guldspira ett barnbarn till en engelsk pilot har bekostat. Piloten var med och bombade staden.

Under onsdagen gjorde vi en utflykt till Sorbernas område i Spreewald. En stor del av området kan bara besökas med båt. Vilken njutning att i total tystnad glida fram i kanalerna under lummig grönska och lyssna till fågelsången. Vi fortsatte resan till Lübbeau. Under vägen såg vi stora fält med sparrisodlingar som är en viktig inkomstkälla i området. Området är även känt för sina goda gurkinläggningar och de som ville fick tid för inköp.

På torsdagen besökte vi en vingård och fick prova gårdens olika viner. Vi hann också besöka en sparrisgård och se och höra hur man odlar och hanterar sparrisen.

Under fredagen gjorde vi en rundtur i Potsdam och besökte slottsparkerna Cecilienhof och Sanssouci. Det var på Cecilienhof som Stalin, Churchill och Truman träffades för överläggningar efter andra världskrigets slut. Vi hann även med en rundtur i Berlin under dagen.

Tänk vad fort en vecka går. På lördagen begav vi oss hem via Rostock-Gedser och Helsingör-Helsingborg. Mycket nöjda och berikade med många nya intryck tackade vi Tord Mårtensson som ordnat ännu en spännande resa.

På tisdagen besökte vi Dresden där stora delar av innerstaden förstördes under andra världskriget. Mycket har renoverats, däribland den vackra Frauenkirche vars guldspira ett barnbarn till en engelsk pilot har bekostat. Piloten var med och bombade staden.

Under onsdagen gjorde vi en utflykt till Sorbernas område i Spreewald. En stor del av området kan bara besökas med båt. Vilken njutning att i total tystnad glida fram i kanalerna under lummig grönska och lyssna till fågelsången. Vi fortsatte resan till Lübbeau. Under vägen såg vi stora fält med sparrisodlingar som är en viktig inkomstkälla i området. Området är även känt för sina goda gurkinläggningar och de som ville fick tid för inköp.

På torsdagen besökte vi en vingård och fick prova gårdens olika viner. Vi hann också besöka en sparrisgård och se och höra hur man odlar och hanterar sparrisen.

Under fredagen gjorde vi en rundtur i Potsdam och besökte slottsparkerna Cecilienhof och Sanssouci. Det var på Cecilienhof som Stalin, Churchill och Truman träffades för överläggningar efter andra världskrigets slut. Vi hann även med en rundtur i Berlin under dagen.

Tänk vad fort en vecka går. På lördagen begav vi oss hem via Rostock-Gedser och Helsingör-Helsingborg. Mycket nöjda och berikade med många nya intryck tackade vi Tord Mårtensson som ordnat ännu en spännande resa.

  • Ewa Colliander