13 maj 2014 06:00

23 jan 2015 14:36

Konstupplevelser för Gamla Maifare i Skagen

54 medlemmar deltog i Gamla Maifares resa till danska Skagen. Trots regn och blåst var humöret på topp och hindrade inte planerade aktiviteter.

Första besöksmålet var Skagenmuseet med verk av de berömda Skagenmålarna. Där pågick en specialutställning med verk av Laurits Tuxen, en av de mera okända Skagenmålarna. Han gjorde karriär som kunglig porträttmålare och flera av verken var utlånade från museer, offentliga samlingar och privatpersoner. Två av verken var inlånade från The Royal Collection i England och hänger vanligtvis på Buckingham Palace och är normalt ej offentligt tillgängliga.

Att besöka Grenen, Danmarks nordligaste udde där Kattegatt möter Skagerrak, är ett måste då man kommer till Skagen. Att gå på sanddynorna, uppleva det berömda Skagenljuset, höra och se böljorna komma in från två håll samtidigt var en upplevelse.

En annan upplevelse var besöket på Grenen Kunstmuseum, marinmålaren Axel Linds livsverk. Axel avled 2011 vid nästan 104 års ålder. Här fanns vacker konst, glas och keramik och vi fick en intressant redogörelse om museet och Axels konstnärskap av hans änka Kirsten, som nu förestår museet.

Vidare besöktes Michael & Anna Anchers hus, där konstnärsparet Ancher en gång bodde. Huset med alla inventarier och målningar är i dag museum, allt står kvar som då paret levde och verkade där.

Vi gavs även tillfälle strosa längs de idylliska gatorna, besöka något av kaféerna eller göra inköp i de små butikerna innan det var dags att vända hemåt.

Första besöksmålet var Skagenmuseet med verk av de berömda Skagenmålarna. Där pågick en specialutställning med verk av Laurits Tuxen, en av de mera okända Skagenmålarna. Han gjorde karriär som kunglig porträttmålare och flera av verken var utlånade från museer, offentliga samlingar och privatpersoner. Två av verken var inlånade från The Royal Collection i England och hänger vanligtvis på Buckingham Palace och är normalt ej offentligt tillgängliga.

Att besöka Grenen, Danmarks nordligaste udde där Kattegatt möter Skagerrak, är ett måste då man kommer till Skagen. Att gå på sanddynorna, uppleva det berömda Skagenljuset, höra och se böljorna komma in från två håll samtidigt var en upplevelse.

En annan upplevelse var besöket på Grenen Kunstmuseum, marinmålaren Axel Linds livsverk. Axel avled 2011 vid nästan 104 års ålder. Här fanns vacker konst, glas och keramik och vi fick en intressant redogörelse om museet och Axels konstnärskap av hans änka Kirsten, som nu förestår museet.

Vidare besöktes Michael & Anna Anchers hus, där konstnärsparet Ancher en gång bodde. Huset med alla inventarier och målningar är i dag museum, allt står kvar som då paret levde och verkade där.

Vi gavs även tillfälle strosa längs de idylliska gatorna, besöka något av kaféerna eller göra inköp i de små butikerna innan det var dags att vända hemåt.