07 maj 2014 06:00

23 jan 2015 14:36

Pensionärer på utflykt i Närke

Det var 33 glada pensionärer som drog iväg på årets första resa för PRO Mariestad och SKPF.

Turen gick till kulturreservatet Karlslund utanför Örebro. Där strövade vi omkring i den lummiga parken och njöt av solblänket i Svartån. Längs med stranden växte svalört och längre upp blommade gullvivor. Vi tittade in i ett statarhem från 1930-talet.

Lunch intogs i den vackra matsalen på Karlslunds herrgård. Vi imponerades av vackra kakelugnar, heltäckande mattor från England och utsikten mot trädgården och Örebro skyline.

Färden gick vidare mot Wadköping. Tyvärr var inte alla bodar öppna, men en glass kunde vi njuta av i solgasset. Kronblom fick ett besök där han låg och drog sig i kökssoffan alltmedan hans svärmor blängde surt på honom. Nostalgin blommade när vi tittade in i skolmuseet.

På hemvägen gjorde vi ett stopp på skomuseet i Kumla. Där fick vi följa alla moment i skotillverkningen från utstansning av ovanlädret till klistring av sula. Före varje moment fick vi höra vad som skulle göras, därefter utfördes momentet och vi fick granska dess resultat. På museet tillverkades såväl slippers som snörskor i många olika modeller, vilka dessutom var till salu.

En kopp kaffe med äppelkaka avnjöts vid Ramundeboda. Några passade på att gå ner till sjön som glittrade i solen.

Nästan tillbaka i Mariestad berättade Ingbritt Hall om kommande resor. Ragnhild Strindevall tipsade om kulturdag den 14 maj och tackade Ingbritt och Leif för en skön dag.

Turen gick till kulturreservatet Karlslund utanför Örebro. Där strövade vi omkring i den lummiga parken och njöt av solblänket i Svartån. Längs med stranden växte svalört och längre upp blommade gullvivor. Vi tittade in i ett statarhem från 1930-talet.

Lunch intogs i den vackra matsalen på Karlslunds herrgård. Vi imponerades av vackra kakelugnar, heltäckande mattor från England och utsikten mot trädgården och Örebro skyline.

Färden gick vidare mot Wadköping. Tyvärr var inte alla bodar öppna, men en glass kunde vi njuta av i solgasset. Kronblom fick ett besök där han låg och drog sig i kökssoffan alltmedan hans svärmor blängde surt på honom. Nostalgin blommade när vi tittade in i skolmuseet.

På hemvägen gjorde vi ett stopp på skomuseet i Kumla. Där fick vi följa alla moment i skotillverkningen från utstansning av ovanlädret till klistring av sula. Före varje moment fick vi höra vad som skulle göras, därefter utfördes momentet och vi fick granska dess resultat. På museet tillverkades såväl slippers som snörskor i många olika modeller, vilka dessutom var till salu.

En kopp kaffe med äppelkaka avnjöts vid Ramundeboda. Några passade på att gå ner till sjön som glittrade i solen.

Nästan tillbaka i Mariestad berättade Ingbritt Hall om kommande resor. Ragnhild Strindevall tipsade om kulturdag den 14 maj och tackade Ingbritt och Leif för en skön dag.

  • Ragnhild Strindevall