06 maj 2014 06:00

23 jan 2015 14:36

Om handikapp och diskriminering på RTP-möte

Personskadeföreningen RTP har haft en medlemsträff i Skövde med besök av förbundsordförande Pelle Kölhed och Agneta Rönnqvist från förbundskansliet i Stockholm.

Kvällens ämne var den ökande diskrimineringen i samhället, vad det gäller handikapp. Exempelvis att personer över 65 år inte längre får bidrag till hjälpmedel. När det gäller tillgänglighet inom handel och kollektivtrafik, så är 95 procent undantagna från lagen, berättade Kölhed. Det är stora skillnader mellan olika kommuner i vårt landsting vid bedömning av behov av hjälpmedel.

Representanter från olika handikapporganisationer har varje tisdag samlats utanför riksdagshuset för att träffa och påverka politiker om beslut som berör funktionsnedsatta.

Information gavs om den stora hjälpmedelsmässa i Kista utanför Stockholm som hålls i maj. Temat är ”hälsofrämjande livsstil”. Där visas hjälpmedel, bilanpassning och bostadsanpassning. Handikappidrottare medverkar, bland annat medaljörer från Paralympics.

Träffen avslutades med att föreningen bjöd på kaffe med dopp.

Kvällens ämne var den ökande diskrimineringen i samhället, vad det gäller handikapp. Exempelvis att personer över 65 år inte längre får bidrag till hjälpmedel. När det gäller tillgänglighet inom handel och kollektivtrafik, så är 95 procent undantagna från lagen, berättade Kölhed. Det är stora skillnader mellan olika kommuner i vårt landsting vid bedömning av behov av hjälpmedel.

Representanter från olika handikapporganisationer har varje tisdag samlats utanför riksdagshuset för att träffa och påverka politiker om beslut som berör funktionsnedsatta.

Information gavs om den stora hjälpmedelsmässa i Kista utanför Stockholm som hålls i maj. Temat är ”hälsofrämjande livsstil”. Där visas hjälpmedel, bilanpassning och bostadsanpassning. Handikappidrottare medverkar, bland annat medaljörer från Paralympics.

Träffen avslutades med att föreningen bjöd på kaffe med dopp.