11 apr 2014 16:31

23 jan 2015 14:34

Leif Olsson sprängde gränser

Med berättelser, sånger, bilder, filmer och ett unikt internationellt gästspel – direktsänt via Skype – avslutades vårens serie av Brasaftnar på Veterinärmuseet i Skara. Leif Olsson och pianisten P O Broberg stod för programmet.

Leif Olsson, före detta fransklärare, berättade om sina omfattande resor och sitt kulturarbete i Frankrike. Han berättade bland annat om sina olika möten med presidenthustrurna Claude Pompidou och Danielle Mitterrand, som han haft en lång och intressant korrespondens med och också porträtterat i skrift.

I slutet av 1990-talet reste han, tillsammans med Västergötlands museums tidigare utställningsproducent Göran Elisson, i Agnes de Frumeries spår, där de bland annat träffade Agnes systerdotter – Louise Dreyfus, då 104 år. Olsson visade den filmade intervju han då gjorde med henne.

Kvällen varvades med pianospel av P O Broberg, även han tidigare fransklärare med många kontakter i landet, Under kvällen sjöngs flera franska sånger under hans ledning, bland annat Leifs egna översättningar av ”Et Maintenant” och Charles Trenets klassiska ”La Mer”. P O berättade om hur han arrangerat många utbyten med Strasbourg och området däromkring. Skolklasser, körer och musiker har i flera år rest mellan våra länder genom hans förmedling.

Det mest överraskande var när Leif Olsson kunde presentera den franska skådespelerskan Eva Enderlin som – direkt från sitt vardagsrum – via Skype, sjöng en sång av Edith Piaf där P O ackompanjerade henne direkt från Veterinärmuseets kafé. Detta möttes av stora applåder och glada tillrop från publiken.

Leif Olsson, före detta fransklärare, berättade om sina omfattande resor och sitt kulturarbete i Frankrike. Han berättade bland annat om sina olika möten med presidenthustrurna Claude Pompidou och Danielle Mitterrand, som han haft en lång och intressant korrespondens med och också porträtterat i skrift.

I slutet av 1990-talet reste han, tillsammans med Västergötlands museums tidigare utställningsproducent Göran Elisson, i Agnes de Frumeries spår, där de bland annat träffade Agnes systerdotter – Louise Dreyfus, då 104 år. Olsson visade den filmade intervju han då gjorde med henne.

Kvällen varvades med pianospel av P O Broberg, även han tidigare fransklärare med många kontakter i landet, Under kvällen sjöngs flera franska sånger under hans ledning, bland annat Leifs egna översättningar av ”Et Maintenant” och Charles Trenets klassiska ”La Mer”. P O berättade om hur han arrangerat många utbyten med Strasbourg och området däromkring. Skolklasser, körer och musiker har i flera år rest mellan våra länder genom hans förmedling.

Det mest överraskande var när Leif Olsson kunde presentera den franska skådespelerskan Eva Enderlin som – direkt från sitt vardagsrum – via Skype, sjöng en sång av Edith Piaf där P O ackompanjerade henne direkt från Veterinärmuseets kafé. Detta möttes av stora applåder och glada tillrop från publiken.