12 feb 2014 06:00

23 jan 2015 14:31

SPF:are upplevde Lappland

RESEBREV:

Tidigt en måndagsmorgon lämnade några av SPF:s medlemmar ett grått och slaskigt Mariestad för att resa till Jukkasjärvi, Kiruna och Jokkmokk.

Vi lämnade kustvägen i Örnsköldsvik och åkte inlandsvägen norrut. Vid gränsen till Lappland såg vi de första renarna på vägen, som stod där och välkomnade oss. Efter Sorsele är vägskyltarna skrivna på både svenska och samiska. Efter ytterligare en övernattning var vi framme i Jukkasjärvi, där ishotellet ligger.

Vi fick en intressant guidning om Ishotellet och fick bland annat veta att isen sågas upp i block ur Torneälven redan i februari och förvaras i fryshus tills det är dags att börja bygga i november. Varje år är det nya arkitekter, som designar rummen och sviterna. Hotellet smälter ner under april och vattnet rinner tillbaka till älven. Vi besökte även Jukkasjärvi kyrka med Bror Hjorts berömda altartavla och en orgel gjord av renhorn och masurbjörk. I Jukkasjärvi bor 800 personer och 600 hundar. Hundarna behövs till hundspannsåkning för turister.

Även i Kiruna besökte vi den vackra, röda kyrkan, som är byggd som en lappkåta och har en altartavla målad av prins Eugene.

Nästa dag passerades polcirkeln på väg till Jokkmokk. Vi var i Jokkmokk på samernas nationaldag och staden var fylld av samer i nationaldräkt. Även det klassiska renracet kördes på sjön.

På Jokkmokks Tenn fick vi en intressant genomgång hur man smälter, gjuter och graverar tennet till olika föremål och smycken.

Hemfärden åktes kustvägen från Luleå till Uppsala.

Vi är många upplevelser och intryck rikare efter denna givande och trevliga resa.

Vi lämnade kustvägen i Örnsköldsvik och åkte inlandsvägen norrut. Vid gränsen till Lappland såg vi de första renarna på vägen, som stod där och välkomnade oss. Efter Sorsele är vägskyltarna skrivna på både svenska och samiska. Efter ytterligare en övernattning var vi framme i Jukkasjärvi, där ishotellet ligger.

Vi fick en intressant guidning om Ishotellet och fick bland annat veta att isen sågas upp i block ur Torneälven redan i februari och förvaras i fryshus tills det är dags att börja bygga i november. Varje år är det nya arkitekter, som designar rummen och sviterna. Hotellet smälter ner under april och vattnet rinner tillbaka till älven. Vi besökte även Jukkasjärvi kyrka med Bror Hjorts berömda altartavla och en orgel gjord av renhorn och masurbjörk. I Jukkasjärvi bor 800 personer och 600 hundar. Hundarna behövs till hundspannsåkning för turister.

Även i Kiruna besökte vi den vackra, röda kyrkan, som är byggd som en lappkåta och har en altartavla målad av prins Eugene.

Nästa dag passerades polcirkeln på väg till Jokkmokk. Vi var i Jokkmokk på samernas nationaldag och staden var fylld av samer i nationaldräkt. Även det klassiska renracet kördes på sjön.

På Jokkmokks Tenn fick vi en intressant genomgång hur man smälter, gjuter och graverar tennet till olika föremål och smycken.

Hemfärden åktes kustvägen från Luleå till Uppsala.

Vi är många upplevelser och intryck rikare efter denna givande och trevliga resa.

  • Lena Lundstedt och Siv Johansson