13 dec 2013 06:00

23 jan 2015 14:28

Vinterfiske tema för berättarkafé

Bengt Hyensjö hälsade välkommen till en fullsatt lokal när SPF Mariestad ordnade årets sista berättarkafé, som inleddes med att Iréne Skoog läste sin egen finstämda dikt ”Tid för Lucia”.

Därefter berättade Kristina Robertsson om hur man förr fiskade lake, gädda och abborre med mera. Bästa tiden för fiske av lake var mellan annandag jul och Karladagen den 28 januari. Och gäddan smakar som bäst på vintern, då även kallad isgädda.

Åhörarna fick en levande beskrivning av hur vinterfiske kan gå till. Om allt från det arbetskrävande att få hål i halvmetertjock is, till naturupplevelsen – den största behållningen. Kristina visade bilder på familjen som satt samlad kring en öppen eld och grillade korv. Andra foton visade också hur ljuset förändrades beroende på vädret och årstiden. Kristina visade upp några av fiskedragen som användes förr – flera av dem är förbjudna i dag. Många av lyssnarna hade frågor men en del kunde också dela med sig av egna eller föräldrars upplevelser.

Bengt Hyensjö tackade för den trevliga föreläsningen och tackade Kristina med blommor.

Bengt Hyensjö hälsade välkommen till en fullsatt lokal när SPF Mariestad ordnade årets sista berättarkafé, som inleddes med att Iréne Skoog läste sin egen finstämda dikt ”Tid för Lucia”.

Därefter berättade Kristina Robertsson om hur man förr fiskade lake, gädda och abborre med mera. Bästa tiden för fiske av lake var mellan annandag jul och Karladagen den 28 januari. Och gäddan smakar som bäst på vintern, då även kallad isgädda.

Åhörarna fick en levande beskrivning av hur vinterfiske kan gå till. Om allt från det arbetskrävande att få hål i halvmetertjock is, till naturupplevelsen – den största behållningen. Kristina visade bilder på familjen som satt samlad kring en öppen eld och grillade korv. Andra foton visade också hur ljuset förändrades beroende på vädret och årstiden. Kristina visade upp några av fiskedragen som användes förr – flera av dem är förbjudna i dag. Många av lyssnarna hade frågor men en del kunde också dela med sig av egna eller föräldrars upplevelser.

Bengt Hyensjö tackade för den trevliga föreläsningen och tackade Kristina med blommor.