10 dec 2013 21:24

23 jan 2015 14:28

Heldag bland hantverk och julmat

Tidigt tisdag morgon äntrade 31 pigga pensionärer från PRO och SKPF bussen, som rattades av Mikael, mot Gammeljul på Vadstena slott.

Den bländande morgonsolen och gröna höstsådda fält gav nästan en känsla av vårutflykt i stället för julmarknadsresa. Laxsjöarna såg dock inte alltför inbjudande ut att bada i.

Pinande blåst från Vättern fick oss att kämpa från bussen in till borggården där julbockar i ädelgran fanns till salu. Inne på slottskaféet väntade kaffe med smörgås. Hela slottet var fyllt med knallar från när och fjärran. Borden dignade av hantverk av bra kvalitet. I källarvalven kunde vi smakprov på julens alla läckerheter. Det var bara plånboken och utrymmet hemma som begränsade inköpen. Efter dryga två timmar återsamlades vi i bussen, alla med kassar i näven.

Hemfärden gick via Motala där en jultallrik dukats fram till oss på Hamnkrogen, vilken öppnats bara för vår skull. Vi fick ett helt julbord till livs utan att behöva plocka till oss det själva. Vad jag kunde se var det bara lutfisken som saknades. Krögaren belönades med en varm applåd för den goda maten.

En praktfull solnedgång och tilltagande skymning fick många av oss att nicka till på vägen hem. Nöjda och glada över dagens utflykt återvände vi till Mariestad via Töreboda.

Den bländande morgonsolen och gröna höstsådda fält gav nästan en känsla av vårutflykt i stället för julmarknadsresa. Laxsjöarna såg dock inte alltför inbjudande ut att bada i.

Pinande blåst från Vättern fick oss att kämpa från bussen in till borggården där julbockar i ädelgran fanns till salu. Inne på slottskaféet väntade kaffe med smörgås. Hela slottet var fyllt med knallar från när och fjärran. Borden dignade av hantverk av bra kvalitet. I källarvalven kunde vi smakprov på julens alla läckerheter. Det var bara plånboken och utrymmet hemma som begränsade inköpen. Efter dryga två timmar återsamlades vi i bussen, alla med kassar i näven.

Hemfärden gick via Motala där en jultallrik dukats fram till oss på Hamnkrogen, vilken öppnats bara för vår skull. Vi fick ett helt julbord till livs utan att behöva plocka till oss det själva. Vad jag kunde se var det bara lutfisken som saknades. Krögaren belönades med en varm applåd för den goda maten.

En praktfull solnedgång och tilltagande skymning fick många av oss att nicka till på vägen hem. Nöjda och glada över dagens utflykt återvände vi till Mariestad via Töreboda.

  • Ragnhild Strindevall