04 apr 2017 06:00

04 apr 2017 06:00

Skrämmande framtidsbild

ROMAN LÄSTAlf Ehn

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Johannes Anyuru
Nordstedts

Tre personer, lojala med en terrororganisation, genomför ett attentat mot en bokhandel i Göteborg. En ung kvinna, som även filmar aktionen, vill avbryta attacken och säger till en av kollegorna att de kommit fel.

Hon grips och får några år senare besök av en författare på en rättspsykiatrisk klinik. Han får kvinnans nedskrivna berättelse och får en märklig läsupplevelse.

Kvinnan hävdar att hon är från framtiden och målar upp en bild av hur Göteborg, och delar av landet, ser ut om ett antal år.

Johannes Anyuru ger en mörk och skrämmande bild av framtiden och hur oliktänkande kan behandlas. Han skriver bland annat om ”Kaningården” där muslimer som inte vill skriva på ett speciellt avtal placeras. De serveras griskött och bönemattor är förbjudna.

Tre personer, lojala med en terrororganisation, genomför ett attentat mot en bokhandel i Göteborg. En ung kvinna, som även filmar aktionen, vill avbryta attacken och säger till en av kollegorna att de kommit fel.

Hon grips och får några år senare besök av en författare på en rättspsykiatrisk klinik. Han får kvinnans nedskrivna berättelse och får en märklig läsupplevelse.

Kvinnan hävdar att hon är från framtiden och målar upp en bild av hur Göteborg, och delar av landet, ser ut om ett antal år.

Johannes Anyuru ger en mörk och skrämmande bild av framtiden och hur oliktänkande kan behandlas. Han skriver bland annat om ”Kaningården” där muslimer som inte vill skriva på ett speciellt avtal placeras. De serveras griskött och bönemattor är förbjudna.