17 jan 2017 06:00

17 jan 2017 06:00

Härlig historia av J K Rowling

DECKARE

Karriär i ondska
Robert Galbraith
W&W

Robert Galbraith är en pseudonym för J K Rowling, som är kvinnan bakom Harry Potter-böckerna. Nu skriver hon om privatdetektiven Cormoran Strike och hans assistent Robin Ellacott. Stilistiken, karaktärs- och miljöbeskrivningarna håller hög klass. Kombinerat med en bra historia, där en seriemördare som Strike har haft kontakt med tidigare skickar en makaber försändelse till Robin Ellacott, lyfter boken till en hög nivå.

Många har skrivit om privatdeckare, men Galbraith (Rowling) får in flera aspekter i sitt berättande. Den detaljfyllda skildringen i London gör att läsaren får en bra bild av personerna. Inte bara hur de ser ut, utan hur de vill ha sitt te – och dessutom varför. Strikes och Ellacotts, som är på väg att gifta sig, relationen påverkas under den påfrestande jakten vilket innebär ytterligare en dimension.

Robert Galbraith är en pseudonym för J K Rowling, som är kvinnan bakom Harry Potter-böckerna. Nu skriver hon om privatdetektiven Cormoran Strike och hans assistent Robin Ellacott. Stilistiken, karaktärs- och miljöbeskrivningarna håller hög klass. Kombinerat med en bra historia, där en seriemördare som Strike har haft kontakt med tidigare skickar en makaber försändelse till Robin Ellacott, lyfter boken till en hög nivå.

Många har skrivit om privatdeckare, men Galbraith (Rowling) får in flera aspekter i sitt berättande. Den detaljfyllda skildringen i London gör att läsaren får en bra bild av personerna. Inte bara hur de ser ut, utan hur de vill ha sitt te – och dessutom varför. Strikes och Ellacotts, som är på väg att gifta sig, relationen påverkas under den påfrestande jakten vilket innebär ytterligare en dimension.

  • Alf Ehn