15 sep 2016 10:13

15 sep 2016 10:13

Om vår sårbara moderna värld

THRILLER LÄSTC. Lundh

Ett vakande öga
Fredrik T Olsson
Wahlström & Widstrand

47-årige Olsson har i många år skrivit tv- och filmmanus. Han bokdebuterade 2014 med ”Slutet på kedjan”.

Här bygger han en intrig som imponerar stort. Stora delar av Sverige blir strömlöst och runt om på jorden görs elektroniska attacker över internet. Till slut blir det riktigt skarpt läge när säkerheten vid världens kärnkraftverk sätts på prov.

Den avskedade kryptologen William Sandberg grips av sina egna gamla poliskolleger, misstänkt för att ligga bakom dåden.

Mot slutet av boken blir det science fiction (som jag har rätt svårt för) av det hela. Men eftersom det man smackar i sig ändå ställer relevanta frågor om vårt högteknologiska samhälles sårbarhet, är jag beredd att fria hellre än att fälla.

47-årige Olsson har i många år skrivit tv- och filmmanus. Han bokdebuterade 2014 med ”Slutet på kedjan”.

Här bygger han en intrig som imponerar stort. Stora delar av Sverige blir strömlöst och runt om på jorden görs elektroniska attacker över internet. Till slut blir det riktigt skarpt läge när säkerheten vid världens kärnkraftverk sätts på prov.

Den avskedade kryptologen William Sandberg grips av sina egna gamla poliskolleger, misstänkt för att ligga bakom dåden.

Mot slutet av boken blir det science fiction (som jag har rätt svårt för) av det hela. Men eftersom det man smackar i sig ändå ställer relevanta frågor om vårt högteknologiska samhälles sårbarhet, är jag beredd att fria hellre än att fälla.