08 sep 2016 10:15

08 sep 2016 10:15

Experimenterar med könsroller

FEMINISM LÄST: Jennie Hilli Sjöqvist

Girls will be girls: Klä upp sig, klä ut sig och våga agera annorlunda
Emer O'Toole
Ordfront förlag

Emer O'Toole kommer från Irland och forskar inom teater, film och performancekonst. Hon har skrivit en humoristisk och enkel fackbok om hur det är att spela rollen som tjej/kvinna.

I boken diskuteras begreppen struktur och aktörsskap; vilka handlingar väljer vi att utföra och vilka tvingas vi utföra som ett resultat av strukturen? O'Toole för spännande resonemang kring skönhetsingrepp, sexualitet och kroppsbehåring.

Med erfarenhet både av att bryta mot sin könsroll och av att följa den till punkt och pricka så berättar hon om sina egna och samhällets reaktioner.

Boken är en bra lektion i feminism för nybörjade men bidrar också med nya tankar för den som är insatt. Humoristiskt skriven med ett enkelt språk, till skillnad från många andra genusrelaterade böcker.

Emer O'Toole kommer från Irland och forskar inom teater, film och performancekonst. Hon har skrivit en humoristisk och enkel fackbok om hur det är att spela rollen som tjej/kvinna.

I boken diskuteras begreppen struktur och aktörsskap; vilka handlingar väljer vi att utföra och vilka tvingas vi utföra som ett resultat av strukturen? O'Toole för spännande resonemang kring skönhetsingrepp, sexualitet och kroppsbehåring.

Med erfarenhet både av att bryta mot sin könsroll och av att följa den till punkt och pricka så berättar hon om sina egna och samhällets reaktioner.

Boken är en bra lektion i feminism för nybörjade men bidrar också med nya tankar för den som är insatt. Humoristiskt skriven med ett enkelt språk, till skillnad från många andra genusrelaterade böcker.