09 jun 2016 10:47

09 jun 2016 10:47

Påminnelse om bortglömda slag

KRIGSSKILDRING LÄST: C. Lundh

Befriaren
Alex Kershaw
Historiska media

Historikern Alex Kershaw skriver om den amerikanske officeren Felix Sparks 500 dagar i slutet av andra världskriget.

Han landsätts först på Sicilien där han och regementet tar sig fram mot Messinasundet.

Sedan väntar landstigning på italienska fastlandet. Därifrån ska man ta sig norrut och alla tror det ska bli ganska lätt med demoraliserade italienare att slåss mot. Då sätter Hitler in många tusentals erfarna tyska SS-soldater och det blir hårda strider i bergsmiljö.

Sparks deltar därefter i ytterligare en landstigning, den på franska rivieran – bara dagar innan D-dagen i Normandie. På väg in i Tyskland och slutmålet München, nazismens födelsestad, får Spark och hans förband order om att bege sig till koncentrationslägret Dachau. När amerikanerna kommer dit fattar de initialt ingenting och allt förefaller vara en surrealistisk mardröm.

Boken att rekommendera. Åter blir man påmind om de lite bortglömda striderna vid Anzio, Monte Cassino och sedan det tyska överraskningsanfallet (Operation Nordwind) i Vogeserna i början av januari 1945.

Historikern Alex Kershaw skriver om den amerikanske officeren Felix Sparks 500 dagar i slutet av andra världskriget.

Han landsätts först på Sicilien där han och regementet tar sig fram mot Messinasundet.

Sedan väntar landstigning på italienska fastlandet. Därifrån ska man ta sig norrut och alla tror det ska bli ganska lätt med demoraliserade italienare att slåss mot. Då sätter Hitler in många tusentals erfarna tyska SS-soldater och det blir hårda strider i bergsmiljö.

Sparks deltar därefter i ytterligare en landstigning, den på franska rivieran – bara dagar innan D-dagen i Normandie. På väg in i Tyskland och slutmålet München, nazismens födelsestad, får Spark och hans förband order om att bege sig till koncentrationslägret Dachau. När amerikanerna kommer dit fattar de initialt ingenting och allt förefaller vara en surrealistisk mardröm.

Boken att rekommendera. Åter blir man påmind om de lite bortglömda striderna vid Anzio, Monte Cassino och sedan det tyska överraskningsanfallet (Operation Nordwind) i Vogeserna i början av januari 1945.