09 jun 2016 10:46

09 jun 2016 10:46

Lustigt med visst vemod

ROMAN LÄST: C. Lundh

Funny girl
Nick Hornby
Forum

Författaren till ”Om en pojke” och ”High Fidelity” har skrivit en träffsäker historia om ett England som i mitten av 1960-talet börjar svänga i takt med den framväxande populärkulturen.

Barbara blir 1964 vald till skönhetsmiss i Blackpool men har betydligt större ambitioner än att stå i bikini och sälja bilar. För att uppfylla dessa ambitioner struntar hon i titeln, flyttar till London, träffar en teateragent och byter namn. Efter en säsong som stjärna i en nydanande och språkligt fräck tv-serie är hon plötsligt firad stjärna. Och precis som många sådana före henne upptäcker hon till slut att kändisskapet har sina baksidor.

Detta är lättsamt, underhållande och en gnutta tänkvärt mellan kapitlen. Romanens slut skänker visst vemod åt en bra berättad lustig historia.

Författaren till ”Om en pojke” och ”High Fidelity” har skrivit en träffsäker historia om ett England som i mitten av 1960-talet börjar svänga i takt med den framväxande populärkulturen.

Barbara blir 1964 vald till skönhetsmiss i Blackpool men har betydligt större ambitioner än att stå i bikini och sälja bilar. För att uppfylla dessa ambitioner struntar hon i titeln, flyttar till London, träffar en teateragent och byter namn. Efter en säsong som stjärna i en nydanande och språkligt fräck tv-serie är hon plötsligt firad stjärna. Och precis som många sådana före henne upptäcker hon till slut att kändisskapet har sina baksidor.

Detta är lättsamt, underhållande och en gnutta tänkvärt mellan kapitlen. Romanens slut skänker visst vemod åt en bra berättad lustig historia.