07 apr 2016 14:16

07 apr 2016 14:16

Det förflutna kommer i kapp

DECKARE LÄST

Döden vittnar
Val McDermid
Alfabeta

Val McDermid inleder berättelsen med ett mord som sker på idylliska Kreta och fortsätter med ett skelett som hittas på taket till en byggnad i skotska Edinburgh. Skelettet visas sig tillhöra en man som stred under Balkankrigen. Inledningsvis verkar det som att Karen Pirie, chef för cold case-avdelningen, fått ett enkelt fall, men spåren leder till kriget och massor av sår rivs upp på nytt. Samtidigt får två advokater vid Internationella krigsförbrytartribunalen uppdraget att ta reda på vem som mördar misstänkta förbrytare, offret på Kreta var det senaste.

Deckaren, som i sann brittisk anda är perfektionistiskt skriven, innehåller flera bottnar om de hemskheter som utspelades på Balkan för mer än 30 år sedan. Upplägget är sinnrikt, de två parallella historierna vävs ihop till ett raffinerat slut.

Val McDermid inleder berättelsen med ett mord som sker på idylliska Kreta och fortsätter med ett skelett som hittas på taket till en byggnad i skotska Edinburgh. Skelettet visas sig tillhöra en man som stred under Balkankrigen. Inledningsvis verkar det som att Karen Pirie, chef för cold case-avdelningen, fått ett enkelt fall, men spåren leder till kriget och massor av sår rivs upp på nytt. Samtidigt får två advokater vid Internationella krigsförbrytartribunalen uppdraget att ta reda på vem som mördar misstänkta förbrytare, offret på Kreta var det senaste.

Deckaren, som i sann brittisk anda är perfektionistiskt skriven, innehåller flera bottnar om de hemskheter som utspelades på Balkan för mer än 30 år sedan. Upplägget är sinnrikt, de två parallella historierna vävs ihop till ett raffinerat slut.

  • Alf Ehn