14 sep 2015 06:00

14 sep 2015 06:00

Effektivt och spännande

KRIMINALROMANC. Lundh

Mästare, väktare, lögnare, vän
Christoffer Carlsson
Piratförlaget

Den le Carré-inspirerade titeln ”Mästare, väktare, lögnare, vän” (jämför med Tinker, tailor, soldier, spy) innebär att den tredje romanen om Leo Junker sett dagens ljus.

Junker lämnar Stockholm för ett utredningsuppdrag i en liten bonnahåla som heter Bruket. Hans pensionerade mentor och kollega har hittats död där. 30 år tidigare hade denne ett och annat fuffens för sig som har kopplingar till nutid.

Junker tror, på goda grunder, att han orsakat en annan kollegas död. Nu möter han systern till denne, också hon polis, och hon är full av hämndbegär.

Författaren, och tillika doktorn i kriminologi, skriver korta, effektiva, och spännande kapitel som gör att det är lätt att läsa mer än man tänkt för stunden. Jag rekommenderar mer än gärna boken till alla vänner av goda kriminalromaner.

Den le Carré-inspirerade titeln ”Mästare, väktare, lögnare, vän” (jämför med Tinker, tailor, soldier, spy) innebär att den tredje romanen om Leo Junker sett dagens ljus.

Junker lämnar Stockholm för ett utredningsuppdrag i en liten bonnahåla som heter Bruket. Hans pensionerade mentor och kollega har hittats död där. 30 år tidigare hade denne ett och annat fuffens för sig som har kopplingar till nutid.

Junker tror, på goda grunder, att han orsakat en annan kollegas död. Nu möter han systern till denne, också hon polis, och hon är full av hämndbegär.

Författaren, och tillika doktorn i kriminologi, skriver korta, effektiva, och spännande kapitel som gör att det är lätt att läsa mer än man tänkt för stunden. Jag rekommenderar mer än gärna boken till alla vänner av goda kriminalromaner.