11 sep 2015 06:00

11 sep 2015 07:24

Nästan lika bra som originalet

KRIMINALROMAN

Det som inte dödar oss
Millennium
David Lagercrantz
Norstedts

Gillade du originaltrilogin kommer du att tycka att Lagercrantz omtalade version är helt okej.

Jag minns med vilken besatthet jag klämde Larssons böcker i en följd för åtta år sedan. Nu är det inte samma magi längre. Kanske har tiden som gått och två biofilmer om Salander & Co hjälpt till att normalisera den fascination man kände då.

Här är det annars uppdaterat så det förslår; Lisbeth hackar sig in i NSA:s datorer och vi får långa och initierade inblickar i forskningen kring artificiell intelligens.

Syster Salander dyker upp med flera ton av gammalt aggressivt hämndbegär gentemot Lisbeth och det blir hyfsad action.

Skickligt knyts alla trådar samman i slutet och jag sätter en hundring på att detta inte var sista boken i serien. Men så länge en försvarlig del av stålarna går till tidningen Expo och deras granskning av de svenska razzarnas intolerans kan jag leva med det.

Gillade du originaltrilogin kommer du att tycka att Lagercrantz omtalade version är helt okej.

Jag minns med vilken besatthet jag klämde Larssons böcker i en följd för åtta år sedan. Nu är det inte samma magi längre. Kanske har tiden som gått och två biofilmer om Salander & Co hjälpt till att normalisera den fascination man kände då.

Här är det annars uppdaterat så det förslår; Lisbeth hackar sig in i NSA:s datorer och vi får långa och initierade inblickar i forskningen kring artificiell intelligens.

Syster Salander dyker upp med flera ton av gammalt aggressivt hämndbegär gentemot Lisbeth och det blir hyfsad action.

Skickligt knyts alla trådar samman i slutet och jag sätter en hundring på att detta inte var sista boken i serien. Men så länge en försvarlig del av stålarna går till tidningen Expo och deras granskning av de svenska razzarnas intolerans kan jag leva med det.

  • C. Lundh