04 aug 2017 06:00

04 aug 2017 06:00

Omtumlad efter debuten

STOCKHOLM/GULLSPÅNG: ”Chockartat” mottagande av första romanen

Lina Bengtsdotter från Gullspång gör succé med romanen Annabelle. Drygt en månad efter debuten har hon redan börjat skriva på uppföljaren.
– Jag är såklart väldigt glad att så många verkar tycka om Annabelle, det var jag inte riktigt beredd på.

I mitten av juni släpptes Lina Bengtsdotters debutbok Annabelle i Sverige och ytterligare tio länder. Sedan dess har fina recensioner haglat och boken har nominerats till ”Årets debutroman”.

– Det har varit väldigt mycket den senaste tiden, just eftersom mottagandet har varit så bra. Det är lite chockartat, säger Lina och förklarar ödmjukt:

– Jag har varit så fokuserad på att få boken utgiven. Jag visste att chanserna var små och när man väl blir utgiven är sannolikheten att den ska läsas av en bred publik väldigt liten. Jag kunde inte tro att det skulle hända just mig.

Inte en typisk deckare

Boken beskrivs som en deckare i Gullspångsmiljö och från ”förlagsfolk” har Lina fått beröm för att bokens djup. Till exempel lider huvudpersonen, kriminalinspektör Charlie Lager, av psykisk ohälsa, något som har berört många.

– Jag har fått positiv feedback från människor som har psykiska problem. De tycker att det är befriande att min huvudkaraktär inte mår så bra.

– Det verkar som att folk känner för personerna och förstår vad jag vill ha sagt. Det är nästan det jag är mest glad och lättad över. Jag tycker själv om att läsa den typen av böcker så var det den läsupplevelsen jag ville ge till andra.

Varför har den blivit så varmt mottagen?

– Kanske för att den har en klassisk deckarinramning samtidigt som karaktärerna och språket inte är typiskt för en deckare. Jag tror att man gillar den även om man inte tycker om deckare, och de som gillar deckare hittar någonting nytt i den.

Större press

Just nu är Lina ledig från lärarjobbet i Stockholm, spenderar mycket tid i Gullspång och har börjat skriva på uppföljningen till succéboken. Skrivandet flyter inte på lika lätt som tidigare, det är svårt när omvärlden snurrar snabbt.

– Jag ska inte klaga, men förut skrev jag utan att veta om den någonsin skulle hamna i någons hand. Nu måste jag prestera.

Hon har tidigare skrivit kortromaner på beställning och är van att jobba mot deadlines. Men till skillnad från hennes tidigare uppdrag är hon nu fri att bestämma innehållet.

– När jag skriver på beställning har någon oftast bestämt ett tema, antal tecken och hur många delar. Därför känns det fritt nu när det enda kravet är att det ska handla om Charlie och att hon ska tillbaka till Gullspång.

Ingen plan

Hon berättar om ständiga försök att dra upp riktlinjer inför skrivprocessen, försök som alltid slutar med att hon låter själva skrivandet bestämma.

– Jag skriver mig fram till slutet och då är man alltid lite rädd att man inte ska kunna knyta samman allt. Nu har jag röster, händelser och karaktärer men jag vet egentligen inte hur det hänger ihop och vad som egentligen har hänt, så jag är lite nervös.

Ett första utkast av manuset ska vara inlämnat i september men något utgivningsdatum är inte satt än.

Följetång

Vid deckarfestivalen Crimetime på Gotland, som inleddes i går, är hon nominerad till ”Årets deckardebut”.

– Jag är glad för nomineringen, men egentligen är jag mest glad över att få vara på plats.

Under sommaren finns Annabelle att läsa som MT:s följetång.

I mitten av juni släpptes Lina Bengtsdotters debutbok Annabelle i Sverige och ytterligare tio länder. Sedan dess har fina recensioner haglat och boken har nominerats till ”Årets debutroman”.

– Det har varit väldigt mycket den senaste tiden, just eftersom mottagandet har varit så bra. Det är lite chockartat, säger Lina och förklarar ödmjukt:

– Jag har varit så fokuserad på att få boken utgiven. Jag visste att chanserna var små och när man väl blir utgiven är sannolikheten att den ska läsas av en bred publik väldigt liten. Jag kunde inte tro att det skulle hända just mig.

Inte en typisk deckare

Boken beskrivs som en deckare i Gullspångsmiljö och från ”förlagsfolk” har Lina fått beröm för att bokens djup. Till exempel lider huvudpersonen, kriminalinspektör Charlie Lager, av psykisk ohälsa, något som har berört många.

– Jag har fått positiv feedback från människor som har psykiska problem. De tycker att det är befriande att min huvudkaraktär inte mår så bra.

– Det verkar som att folk känner för personerna och förstår vad jag vill ha sagt. Det är nästan det jag är mest glad och lättad över. Jag tycker själv om att läsa den typen av böcker så var det den läsupplevelsen jag ville ge till andra.

Varför har den blivit så varmt mottagen?

– Kanske för att den har en klassisk deckarinramning samtidigt som karaktärerna och språket inte är typiskt för en deckare. Jag tror att man gillar den även om man inte tycker om deckare, och de som gillar deckare hittar någonting nytt i den.

Större press

Just nu är Lina ledig från lärarjobbet i Stockholm, spenderar mycket tid i Gullspång och har börjat skriva på uppföljningen till succéboken. Skrivandet flyter inte på lika lätt som tidigare, det är svårt när omvärlden snurrar snabbt.

– Jag ska inte klaga, men förut skrev jag utan att veta om den någonsin skulle hamna i någons hand. Nu måste jag prestera.

Hon har tidigare skrivit kortromaner på beställning och är van att jobba mot deadlines. Men till skillnad från hennes tidigare uppdrag är hon nu fri att bestämma innehållet.

– När jag skriver på beställning har någon oftast bestämt ett tema, antal tecken och hur många delar. Därför känns det fritt nu när det enda kravet är att det ska handla om Charlie och att hon ska tillbaka till Gullspång.

Ingen plan

Hon berättar om ständiga försök att dra upp riktlinjer inför skrivprocessen, försök som alltid slutar med att hon låter själva skrivandet bestämma.

– Jag skriver mig fram till slutet och då är man alltid lite rädd att man inte ska kunna knyta samman allt. Nu har jag röster, händelser och karaktärer men jag vet egentligen inte hur det hänger ihop och vad som egentligen har hänt, så jag är lite nervös.

Ett första utkast av manuset ska vara inlämnat i september men något utgivningsdatum är inte satt än.

Följetång

Vid deckarfestivalen Crimetime på Gotland, som inleddes i går, är hon nominerad till ”Årets deckardebut”.

– Jag är glad för nomineringen, men egentligen är jag mest glad över att få vara på plats.

Under sommaren finns Annabelle att läsa som MT:s följetång.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist

Lina Bengtsdotter

Ålder: 40 år

Från: Gullspång

Bor: I Stockholm

Utbildad: Lärare i svenska och psykologi

Aktuell med: Debutromanen Annabelle. Nominerad till Årets debutroman vid deckarfestivalen Crimetime på Gotland.