29 jun 2017 06:00

29 jun 2017 06:00

Åtta kommuner i bibliotekssamarbete

MARIESTAD: Fler böcker att välja mellan i framtiden

”En boksamling, ett lånekort, en katalog, ett bibliotek”, så lyder mottot för det gemensamma bibliotekssystemet som åtta kommuner, däribland Mariestad, Töreboda och Gullspång, har enats om.

En boksamling, ett lånekort, en katalog och ett bibliotek, fast på åtta olika platser. Mariestad, Töreboda, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro och Tidaholms kommun ska under hösten påbörja arbetet med att sammanföra sina bibliotekssystem. Kommunerna har sedan ett par år tillbaka jobbat för ett samarbete. Övergången till det nya systemet har redan påbörjats och målet att bibliotekens gemensamma katalog ska vara klar under första kvartalet 2018.

– Tidigare har de som lånar böcker i Mariestad kunnat söka bland Mariestad, Töreboda och Gullspångs böcker. Nu kommer systemet att täcka in alla åtta kommuner. Det spelar ingen roll var boken finns, vill man låna den så beställs den och skickas till rätt bibliotek. Man får ett mycket större medieutbud när så många kommuner går ihop, säger Ragnhild Brandstedt, bibliotekschef i Mariestad.

Färre avgifter

Biblioteken kommer även att få gemensamma låneregler och avgifter, vilket bland annat resulterar i att reservationsavgifterna som tidigare funnits i Mariestad, Töreboda och Gullspång, försvinner.

Det nya systemet, Koha, är gratis att använda och kommer förhoppningsvis att minska driftskostnaderna på sikt. Koha används på andra ställen i Sverige och i många länder i världen, men det här samarbetet är unikt eftersom åtta kommuner har gått ihop.

– Vi tror så hårt på det här och alla är verkligen med på tåget. Det kommer att bli många fördelar, säger Ragnhild.

Biblioteken letar nu efter ett passande namn för samarbetet och har därför utlyst en namntävling där alla som vill kan skicka in ett namnförslag, dock senast den 30 juli.

En boksamling, ett lånekort, en katalog och ett bibliotek, fast på åtta olika platser. Mariestad, Töreboda, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro och Tidaholms kommun ska under hösten påbörja arbetet med att sammanföra sina bibliotekssystem. Kommunerna har sedan ett par år tillbaka jobbat för ett samarbete. Övergången till det nya systemet har redan påbörjats och målet att bibliotekens gemensamma katalog ska vara klar under första kvartalet 2018.

– Tidigare har de som lånar böcker i Mariestad kunnat söka bland Mariestad, Töreboda och Gullspångs böcker. Nu kommer systemet att täcka in alla åtta kommuner. Det spelar ingen roll var boken finns, vill man låna den så beställs den och skickas till rätt bibliotek. Man får ett mycket större medieutbud när så många kommuner går ihop, säger Ragnhild Brandstedt, bibliotekschef i Mariestad.

Färre avgifter

Biblioteken kommer även att få gemensamma låneregler och avgifter, vilket bland annat resulterar i att reservationsavgifterna som tidigare funnits i Mariestad, Töreboda och Gullspång, försvinner.

Det nya systemet, Koha, är gratis att använda och kommer förhoppningsvis att minska driftskostnaderna på sikt. Koha används på andra ställen i Sverige och i många länder i världen, men det här samarbetet är unikt eftersom åtta kommuner har gått ihop.

– Vi tror så hårt på det här och alla är verkligen med på tåget. Det kommer att bli många fördelar, säger Ragnhild.

Biblioteken letar nu efter ett passande namn för samarbetet och har därför utlyst en namntävling där alla som vill kan skicka in ett namnförslag, dock senast den 30 juli.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist